2024. május 5., vasárnap
SÚLYEMELÉS

Három bronz a grúz fővárosból

Kajdocsi Tamás, a szabadkai Spartacus súlyemelője három bronzérmet szerzett a grúziai Tbilisziben nemrégiben megtartott ifjúsági súlyemelő-világbajnokságon.

A + 105 kg-os kategóriában indult szabadkai súlyemelő szakításban 171, lökésben 216, összesítettben pedig 387 kg-ot teljesített, ami mindhárom számban új országos csúcsot is jelentett. A világversenyeken eddig tizenkét érmet gyűjtött szabadkai versenyzővel pár nappal hazaérkezése után beszélgettem el.

– A verseny előtt egy éremben reménykedtünk, végül három lett belőle, tehát alaposan túlszárnyaltuk az előzetes elvárásokat. A verseny kezdetekor felmértük az esélyeket, és akkor láttuk, hogy egy érem helyett, akár több is sikerülhet. A helyezésekkel elégedett vagyok, az eredményekkel kapcsolatban egy kis hiányérzetem van, mivel szakításban is, lökésben is egy kicsit többet kellett volna emelnem. Igaz, hogy ebben a két fogásnemben és olimpiai biatlonban is 1-1 kilogrammal sikerült megdöntenem az országos csúcsaimat, de azért valamennyivel több volt bennem – mondta Kajdocsi.

Szakításban az első fogása 167 kg-on volt, ami sikerült is, majd 171 kg következett, ami országos csúcsot jelentett volna, ez azonban elsőre nem sikerült. Nem érezte a súlyt nehéznek. Edzője, Stipan Vert is hasonlóan vélekedett erről. A technikával elégedett volt, a sikertelen kísérlet oka pedig abban keresendő, hogy Tamásnak túl sokat kellett várnia a két fogás között, az erős mezőnyben ugyanis nagyon sokan kezdtek 168-170 kg-on. Harmadik fogásra azonban már nem tudott kifogni rajta a 171 kg.

A lökést 210 kg-os sikeres fogással kezdtem. Erre a fogásnemre kicsit elfáradtam, úgy éreztem nem úgy megy, ahogy kellene – magyarázta Tamás. – Mégis a második kísérletre felemeltem a 2016 kg-os súlyt, ami egyben országos csúcs. Ekkor már biztossá vált a lökés harmadik helyem, így a harmadik kísérletet 220 kg-on jelentettük be, ami már a második helyet jelentette volna számomra. Fáradt voltam, de nem éreztem azt a szörnyű fáradtságot, mint korábban, más versenyek alkalmával. Lehet, hogy pszichikailag nem voltam teljesen felkészülve a világbajnokságra, mivel most fejeztem a középiskolát, pár hete érettségiztem, így nem tudtam csak a felkészüléssel foglalkozni.

Nagyon kevés választotta el Kajdocsit az ezüstéremtől, mivel a második helyen végzett egyiptomi Gaber is 387 kg-ot emelt, viszont a szabadkai versenyzőnek nehezebb a testsúlya (138,82 kg, az egyiptomié 132,10 kg), így meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Csak rajtam múlott, hogy nem emeltem többet egyiptomi riválisomnál. Szakításban én voltam a jobb, neki a lökés fekszik jobban, és behozta hátrányát. Ez benne van a sportban, nem vagyok ezért csalódott, jobb volt, mint én. Dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnöke is odajött hozzám gratulálni.  Azt mondta, látja, még sok van bennem. Remélem, így is lesz. A győzelmet az örmény Martiroszjan szerezte meg 412 kg-os összesített eredménnyel. Mind a hat fogása sikeres volt, ami ritka ilyen nagy versenyen.

Tamás következő nagyobb megmérettetése a decemberben Izraelben tartandó U-20-as és U-23-as Európa-bajnokság, amire rajta kívül a Spartacusból még ketten – Kajdocsi Tivadar és Rozsnyik Ervin – utaznak. Cél az Eb-re való minél jobb felkészülés, és akkor az eredmények sem maradhatnak el. A riói nyári olimpiával kapcsolatban Tamás elmondta: ha Szerbia szabadkártyát kap, akkor vagy a niši Nenad Kužić, vagy ő utazhat Brazíliába. A sport mellett az iskola is fontos szerepet játszik a 19 éves sportoló életében. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola mechatronika szakán végzett. Az egyetemre iratkozás első köréről a vb miatt lekésett, így szeptemberben felvételizik a szabadkai Műszaki Szakfőiskola mechatronika szakára. Tamásnak a vb-re való felkészülésben nagy segítséget nyújtott a Szerb Olimpiai Bizottság, az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Szerbiai- és a Vajdasági Súlyemelő-szövetség, Vajdaság kormánya és Szabadka városa is.