2024. május 6., hétfő
„ÖRÖK” EGYETEMISTÁK

Nem hosszabbítják meg a diplomálási határidőt

Az újvidéki egyetemi városrészben

Az újvidéki egyetemi városrészben

A 2006 előtt, azaz a bolognai rendszer bevezetése előtt egyetemre iratkozó hallgatók diplomálási határideje szeptember 30. Az „örök” egyetemisták nemrégen egy petíciót írtak alá, több mint ötezren, hogy a diplomaszerzés határidejét hosszabbítsák meg számukra a régi rendszer követelményei szerint, ám az oktatási minisztérium a határidő kitolása ellen van.

Milovan Šuvakov oktatási miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy a régi rendszer szerint tanult, de még nem diplomált hallgatóknak nem tiltják meg a tanulmányiak folytatását, amennyiben nem tudnak oklevelet szerezni szeptember 30-ig, hanem átkerülhetnek a bolognai rendszerbe, és a karok a régi és az új, bolognai rendszer összehasonlításával elismerhetnek korábban letett vizsgákat. A petíciót aláírók viszont éppen azt kérték, hogy ez ne történjen meg, ne kelljen átkerülniük a bolognai programba, hanem azon rendszer szerint szerezhessenek oklevelet amilyen rendszer szerint annak idején beiratkoztak.

Mintegy 12 ezer olyan hallgató van, akik még a régi rendszerben iratkoztak be a karokra és még nem szereztek diplomát. Ők most az új oktatási miniszterre várnak, hátha jóváhagyják a hosszabbítási kérelmüket.