2024. május 4., szombat

Pedagógus-tiltakozás a tanévkezdés előtt

Mladen Šarčević: A minisztérium igyekszik gondoskodni a feleslegessé váló dolgozókról

A tanévkezdés előtt egy nappal, jövő szerdán nagyszabású tiltakozó megmozdulást szervez az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója Belgrádban, a Nikola Pašić téren.

A tiltakozás részvevői Mladen Šarčević oktatási miniszter figyelmét kívánják felhívni arra, hogy az elmúlt időszakban mi minden nem teljesült, nem lett elvégezve az oktatásügyben, amely emiatt igen nehéz helyzetben van.

Mint Vladimir Adžić, az említett pedagógus-szakszervezet elnökségi tagja példaként említette: követelik, hogy tartsák tiszteletben azt a megállapodást, amelyet a tavalyi pedagógussztrájk alkalmával kötött meg a minisztérium a szakszervezetekkel.

Nem teljesült a fizetési osztályok bevezetésére vonatkozó ígéret, a Szent Száva- és Vid-napi jutalmak kifizetése. A szakszervezeti tisztségviselő megemlítette, követelik a kifizetését annak a 3500–5000 dinárnak, amellyel tavaly nyáron megrövidítették az oktatásügyi dolgozókat. Az év végéig a fizetéseket is mindenképp meg kellene emelnie a minisztériumnak, mert az oktatásügyben kifizetett 40 ezer dináros átlagbér jóval a köztársasági fizetési átlag alatt marad.

Mint Adžić hangsúlyozta, az említett problémák ellenére is sztrájk nélkül kezdődik szeptember elsején a tanév.

– Az új oktatási miniszterrel való találkozónkon taglaltuk az oktatásügyben jelen levő problémákat, ő pedig bejelentette: új szabályzat készül a munkaerő-felesleg kérdésének rendezésére, ami sarkalatos pontja a minisztérium és a pedagógus-szakszervezetek nézeteltérésének.

 HÁNYAN MARADNAK TANÓRA NÉLKÜL?

Mladen Šarčević oktatási miniszter szerint csak hozzávetőleges adatok vannak arról, hogy hányan válnak munkaerő-felesleggé, illetve veszítik el tanóráik egy részét. Országos szinten hozzávetőleg 6000 és 9000 közé tehető a munkaerő-felesleggé válók száma, csak Belgrádban 3000-en lehetnek, nyilatkozta a miniszter. Mint kiemelte, óriási gondot jelent, hogy egyes iskolaigazgatók eltitkolták, hogy az általuk vezetett oktatási intézményben hány szabad munkahely található, és nem akarták átvenni a másutt munkaerő-felesleggé vált dolgozókat.

A szakszervezeteknek joguk van tudni, hogy az iskolákban hány személy válik feleslegessé, hány szabad munkahely van, és ahol manipulációt tapasztanak, azt jelenteniük kell, hogy megtegyem a szükséges lépéseket – jelentette ki a miniszter.

Az általános iskolai osztályok kialakítására vonatkozó dokumentumok kapcsán arra mutatott rá, hogy ennek alkalmazása nem hozna megtakarítást, ám tovább növelné a munkaerő-felesleggé válók számát.

– A minisztérium pénzügyeinek átvételekor bizonyos veszteséget tapasztaltam, de ez nem az elődöm hibája, ám azt is meg kell mondanom, az ésszerűsítést nem hajtották végre – közölte a miniszter.

A Danas napilapnak adott interjújában a miniszter arról is beszélt, hogy Vicsek Annamária és Gordana Predić mellett egy harmadik államtitkárra is szüksége lesz a minisztériumnak.

A FELTÉTEL: 48 PONT

Már előkészítették a határozatot, hogy az egyetemisták közül a következő tanévben az tanulhat az állami költségvetés terhére, aki teljesíti a 48 kreditpontot.

Mint a miniszter kifejtette: a bolognai rendszer előtt beiratkozott egyetemi hallgatóknak jó modellt kínáltak fel arra, hogy hogyan tudnak bekapcsolódni az új rendszerbe, hogy minél több vizsgát elismerjenek nekik és letegyék a különbözetet is. A minisztérium szeretne pontos adatokhoz jutni, hogy hány érintett egyetemista van.