2024. május 3., péntek

Szerbia nem reagál többé Horvátország provokációira

Tizenhat százalék alá csökkent a munkanélküliség – Péntekig 3 millió eurót kapnak az olimpián díjat nyert versenyzők és edzőik

Szeptember és október folyamán a rendőrség, a katonaság, az oktatás- és az egészségügy, valamint a szociális védelem alkalmazottai fizetésemelésre számíthatnak – jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő a tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy már pénteken kifizetik az olimpián sikereket elért sportolók jutalmát. Erre 3 millió eurót költ az állam. A kormányfő, összegezve az elmúlt hónapok országos gazdasági mutatóit, kiemelte, a tervezett hiány helyett többletet valósítottak meg az állami költségvetésben.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Még nem ért véget az augusztus, de már most elmondhatom, hogy megközelítőleg 20 milliárd dináros többletet valósítottunk meg az állami költségvetésben, s ez 95–100 milliárd dinárral jobb eredmény, mint amit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) megfogalmazott program alapján terveztünk – emelte ki Vučić. Hozzátette, tekintettel a költségvetési bevételek alakulására, az őszi hónapokban a rendőrség, a katonaság, az egészség- és az oktatásügy, valamint a szociális védelem alkalmazottai fizetésemelésre számíthatnak. Azt azonban még nem tudta megmondani, hogy mekkora lehet ez az emelés. Az előttünk álló napokban tárgyalásokat folytatnak majd erről, valamint a minimális munkabér emelésének a lehetőségéről is. Vučić hozzátette, azt szeretné elérni, hogy azok, akik minimálbért kapnak, legalább ezer dináros fizetésemelésben részesüljenek, ez éves szinten akár a 13. fizetést is jelenthetné számukra.

A kormányfő kiemelte ugyanakkor, hogy szeptemberben a villanygazdaságban és az energiaipar terén is nagyobb bevételre számítanak, s ez további növekedést hoz az ország GDP-jében. Habár az építészet terén is jobb eredménnyel büszkélkedhet az ország, ami az építési engedélyek gyors kiadásának köszönhető, Belgrádban és Vajdaság területén ezen a téren még többet kell tenni, hiszen Közép-Szerbiában, úgy tűnik, az engedélyek kiadása terén jobb a helyzet.

A mezőgazdaságban is nagyobb bevételre számít az állam, hiszen miután a gabona jobban termett, mint a múlt évben, nagyobb hozamra számítanak a kukorica, illetve az ipari növények esetében.

Felsorolásában kitért a turizmusból származó bevétel növekedésére is, ezt a kormányfő azzal magyarázza, hogy az állam által rendelkezésre bocsájtott utazási utalványoknak köszönhetően nőtt a hazai turisták száma. A rendelkezésre álló 46 ezer utazási utalványból 44 ezret osztottak ki.

Beszámolt arról is, hogy a nyári hónapokban 16 százalék alá csökkent a munkanélküliek száma, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a munkafelügyelők a szürke zónából legális mederbe terelték a vállalkozókat. Ugyanakkor a jó eredmény az idénymunkások bejelentésével is magyarázható, valamint a magánszektor terén bővülő munkahelyekkel. Vučić reményét fejezte ki, hogy az őszi és téli hónapokban is 17 százalék alatt tudják majd tartani a munkanélküliség arányát. A kormánynak az a célja, hogy az elkövetkező 3,5 évben 11 százalék alá csökkentsék a munkanélküliséget.

NINCS IDŐNK AZ ELLENSÉGESKEDÉSRE

Aleksandar Vučić elmondta ugyanakkor, hogy a kormány figyelmét ezek után nem vonhatják el a szomszédos országból jövő provokációk, így a kormány tagjai ezek után tartózkodni fognak minden reakciótól a szomszéd államok vezetőitől érkező gyűlölködő kijelentések esetében. Mint mondta, az ellenségeskedés nagyon sok időt elvesz, Szerbiának pedig nincs vesztegetni való ideje, mert azt másra, a gazdaság fejlesztésére kívánják fordítani. Ezzel a horvátországi vezetők legutóbbi kijelentéseire kívánt utalni. Elmondta, Szerbia soha nem tartott a felelősségvállalástól, elismerte felelősségét, ám az usztasa hatalom miatt sok szerb veszett oda, számos szerb embert kínoztak meg.

– Sajnálom, hogy Horvátország nem kívánt szembenézni az igazsággal. Mi Horvátországtól azt várjuk el, hogy részvétet mutasson az áldozatok családjai iránt – emelte ki Vučić.

Mint mondta, Szerbia jelentősebb gazdasági emelkedést mutatott, mint Horvátország, s ezt az ottani államvezetők a saját kudarcuknak élik meg. A szerb kormány a jövőben is arra törekszik majd, hogy a gazdasági fejlődést még magasabb szintre emelje. Természetesen Horvátországgal is együtt szeretne működni ezen a téren, akárcsak Albániával és Bosznia-Hercegovinával is, a történelemből húzódó nézeteltérések ellenére.

„MINDEN ELISMERÉSEM AZ OLIMPIKONOKNAK”

– 2000 óta összesen 201 érmet sikerült sportolóinknak begyűjteni olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Ebből 84-et az utóbbi két évben. Gondolják, hogy ez véletlen? Nem, a korábbi kormány jelentős összegeket fordított a sportinfrastruktúra javítására – emelte ki Vučić.

Elmondta, jelentős fejlődés tapasztalható a sport terén, hiszen a sportolóknak rekordidőn, 7 napon belül kifizetik az elért eredményükért járó díjat. Ezúttal is 3 millió eurót fizetnek majd ki péntekig a díjat nyert olimpikonoknak és edzőiknek. Azok a sportolók, akik éremmel térnek haza Szerbiába, 40-45 ezer eurót kapnak fejenként.

Rámutatott, az elért eredmény a sportolók munkájának köszönhető, amihez a hátteret Szerbia igyekszik megteremteni. Az előző kormány érdeme, hogy a fiatal sportolók ingyenes orvosi vizsgálatban részesülhettek, illetve hogy javult a sportinfrastuktúra.

– Az egyetlen dolog, amiért én magam, de mindenki a kormányban felelősséggel tartozik, hogy senki nem vállalja spotklubok magánosítását. Így jelentős összegekkel terheli a sportklubok fenntartása az állami költségvetést. Mégis nagy előrelépés, hogy a sportklubok egyenkénti támogatása nem haladhatja meg a sportra szánt teljes költségvetés 20 százalékát – hangsúlyozta Vučić.