2024. május 6., hétfő

Törökország mindenfajta támogatást megad az Iszlám Állam elleni műveletekhez

Törökország mindenfajta támogatást megad az Iszlám Állam (IÁ) szíriai és iraki legyőzését célzó műveletekhez, köztük a török határ menti, a dzsihadisták kezén lévő szíriai Dzseráblúsz város elleni lehetséges offenzívához - közölte kedden Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu hangsúlyozta: országa eltökélt az IÁ és a kurd fegyveresek elleni harcban Törökországon "belül és kívül" egyaránt. Hozzátette, hogy a dzsihadisták és a kurd milíciák is fokozták támadásaikat Törökország ellen a meghiúsított július 15-i puccskísérlet óta.

A török külügyminiszter nem osztott meg részleteket az említett török támogatásról.

A sajtótájékoztatón Cavusoglu közölte, hogy a török haderő az IÁ mintegy 650 tagját ölte meg egy észak-iraki támaszpontról végrehajtott csapásokban. Ugyanakkor azt nem mondta, hogy mikor.

Eközben a CNN Türk hírtelevízió arról számolt be, hogy a török rendőrség utasította a lakosságot a szíriai Dzseráblússzal szemben fekvő törökországi Karkamis elhagyására, miután a várost korábban két aknagránát eltalálta. A török hadsereg válaszul az Iszlám Állam dzseráblúszi állásait lőtte.

Beszámolók szerint szíriai felkelőcsoportok gyülekeznek Karkamisban, hogy előkészítsék a Dzseráblúsz elleni offenzívát. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a felkelők nagy része iszlamista csoportokhoz tartozik.