2024. május 4., szombat

Roxfort Kishegyesen

Véget ért az ötödik nyílt cserkésztábor a Welker-tanyán – Varázslási praktikákat tanultak a tábor résztvevői

Az elmúlt héten „varázslatos” dolgok történtek Kishegyesen, a Welker-tanyán; a Vajdasági Magyar Cserkész Szövetség nyílt tábort szervezett Roxfort elnevezésél. Amint a névből is sejteni lehet, a tábornak Harry Potter adta a kerettörténetet, s ennek jegyében zajlottak a különböző foglalkozások. Rózsa Viktor, a kishegyesi XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat megbízott parancsnoka és a tábor egyik szervezője arról számol be lapunknak, hogy ez alkalommal több, mint 50 gyerek vett részt a táborban.

Rózsa Viktor eligazítást tart (Lakatos János felvétele)

Rózsa Viktor eligazítást tart (Lakatos János felvétele)

– Az idei évben 52 gyerek vesz részt a táborban, a 10 évestől a 15 éves korosztályig. A táborban nem csak cserkészek voltak, ugyanis az őrsvezetők, vagyis a kerettörténet szerinti prefektusok mind cserkészek, és ők vezették a többi még nem cserkész fiatalt. Mivel Harry Potter volt a kerettörténet, ezért nem őrsök, hanem házak voltak, amelyek a roxforti házak neveit viselték. Összesen 9 ház volt, a 10. házat pedig a tábor vezetői alkották, és a Főnix rendje nevet viselték – számolt be Rózsa, majd arról is szólt, hogy tábor ideje alatt mindent a keretmesének rendeltek alá.

– Minden foglalkozást beleszőttünk a keretmesébe. Például varázspálcákat készítettek a gyerekek, amit saját maguk faragtak ki. Ebbe varázsrúnákat véshettek, amik valójában a rovásírás betűit takarták. Természetesen tanultak magyar népdalokat és néptáncokat, de mindent játszva tanultak a kerettörténeten keresztül. A reggeli torna nem reggeli torna volt, hanem quidditch edzés, vagyis métázás, a cserkészek egy kedvelt sportja. Szombaton házak közötti vetélkedőt tartottunk, ahol arra derült fény, hogy ki mennyire figyelt oda az órákon. Idén olyan előadókat hívtunk, akik érdekes témákról beszéltek a gyerekeknek, pl. gyógynövényekről, gombákról, állatokról, teákról… – mondta el a szervező.

Amint már említettük, a táborban nem csak cserkész fiatalok vehettek részt. Kiderült, hogy sokan kedvet kaptak a cserkészethez.

– Megkérdeztük a gyerekeket, és amint kiderült, több mint 50 százalékuk szeretne a jövőben cserkészkedni. Reméljük, hogy ezt nemcsak a pillanat hevében mondták, hanem tényleg komolyan gondolták. Vannak itt olyan gyerekek is, akik több éve visszajárnak, és e miatt a tábor miatt kezdtek cserkészkedni. Tudunk olyanról is, aki minden évbe eljön, amióta ezen a tanyán táborozunk – tudtuk meg Rózsától.

Cserkésztábor lévén a gyerekek nem úszták meg éjszakai portya nélkül. Szombat hajnalban a dementorok ellopták a bölcsek kövét, de ezt a gyerekek nagyon gyorsan megtalálták.

Az idei kishegyesi nyílt cserkésztábort a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatták.