2024. május 2., csütörtök

A Babalaknál jártak a lovasok

A VII. Lovastúra résztvevői tegnap Bácsgyulafalván éjszakáztak, ma pedig Zombor felé vették az irányt

Hétfőn zuhogó esőben hétórás lovaglás után értek a VII. Lovastúra résztvevői Kishegyesre a Czékus családhoz. Itt vendégül látták a lovasokat és a lovakat is. Megszárították a ruháikat, kezelték a kidörzsölt lábakat és lepihentek, mert tegnap reggel hét órakor, a reggelit követően már útra keltek. Jóllehet Adáról csak néhányan indultak úgy, hogy szőrén ülték meg a lovakat, most Czékuséktól a legtöbben nyereg nélkül lovagoltak. A lovasok azt mondják, könnyebb a lónak egy tíz kilóval, ha nincs rajta a nyereg, meg be kell vallani, hogy minden csurom vizes lett.

A Pecze-kastély legendája rabul ejtette a lovasokat (Kabók Erika felvétele)

A Pecze-kastély legendája rabul ejtette a lovasokat (Kabók Erika felvétele)

A VII. Lovastúrának 14 résztvevője van: 10 férfi meg négy fiatal lány. Mindenki nagyon fürge volt már a kora reggeli órákban. Megsúgták, hogy Gyarmat István, a túravezető szinte semmit sem aludt az elmúlt éjszaka. Amikor rákérdeztem, azt válaszolta, hogy egész éjszaka etetni kell a lovakat, meg itatni is. Amikor ilyen fáradságos út áll előttük, sokat kell nekik enni. Azt kérdeztem, ő nem fáradt? A válasz ez volt: „most nem érek rá fáradtnak lenni. De így lesz ez a következő napokban is, mert nem csak lovasoknak, a lovaknak is bírni kell a napi 6–8 órás utat.”

Elsőként a Pecze-kastélyt kereste fel az adai, padéi, gunarasi lovasokból álló csapat. A Pecze-kastélyt 1823-ban építtette Pecze Ferenc földesúr. Hogy kedvezzen kislányának, Babalaknak nevezte el. Ám a kislány súlyos betegségben négy és fél éves korában meghalt. Édesapja a temetőben egy kápolnát építtetett, és oda temettette. Úgy tájolta be a kápolnát, hogy a kastélyból a nap minden órájában rálásson kislánya örök nyughelyére. A fentieket Szalma István, a Bács- és Szabadíjász Egyesület elnöke mondta el a helyszínen. Ezt követően a Welker-tanyára látogattak a lovasok, ahol ugyan impozánsak a még megmaradt épületek, de sokkal izgalmasabb volt a tanyát körülvevő erdő, több mint 100 éves fáival. A lovasok ezt követően Pannóniára indultak, ott a Falcione-kastélynál álltak meg, majd folytatták útjukat Bácsgyulafalva felé, ahol a Csikós családnál éjszakáztak.

Ma Zombor felé veszik az irányt. Mint azt Illés Ferenc, a Nyergelj, fordulj! Lovas-Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, idén a lovastúra célja felkeresni a vajdasági kastélyokat, romokat. Egyfelől nagyszámú fiatalnak szeretnék megmutatni a múlt örökségét, másfelől fel szeretnék hívni a figyelmet útjukkal a műemlékvédelem, illetve az örökségünk megőrzésének szükségességére.

A VII. Lovastúra hétfőn ér véget.