2024. május 6., hétfő

Felvétel indul!

A nagybecskereki mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítást nyitottak meg

A nagybecskereki Városi Népmúzeumban hétfőn este megnyílt a mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítás. A Felvétel indul! című tárlat szerzői: Ivana Arađan és Bojana Vidović. Filmvetítőgépek, plakátok és fényképek mellett a régi mozik hangulatát is átélhették a kiállítás-megnyitó részvevői.

A kiállítás egy igazi nosztalgiautazás  (Fotó: Kecskés István)

A kiállítás egy igazi nosztalgiautazás (Fotó: Kecskés István)

A kiállítás visszahozta a múlt század hatvanas-hetvenes éveit, amikor a mozi jelentős szerepet töltött be a legnagyobb bánáti város lakóinak életében, a Banat-film harmincöt dolgozójával pedig jól gazdálkodó vállalat volt. A várostól nem kaptak semmilyen támogatást, mégis jó fizetésük volt. Jövedelmükből beruházásokra is képesek voltak. Önerőből építették fel a muzslyai Tesla mozit és a nagybecskereki Kertmozit.
– Emellett 22 faluja van a községnek, minden faluban volt filmbemutatás. Ahol nem volt moziterem, ott a kultúrotthonban mutattuk be a filmeket úgy, hogy vittük a mozigépet. Erre azért volt lehetőségünk, mert vettünk két olasz vetítőgépet, amelyek fényes nappal is vetíthettek. Udvarnokon is meg Tordán is bemutattuk a filmeket – mert volt rá igény. Emellett volt sok gyerekbemutató, külön filmeket hoztunk az ő részükre, az óvodásoktól a középiskolásokig. A belgrádi filmfesztivál, a FEST idején Nagybecskereken legalább 10 új filmet bemutattunk – meséli Dunai Tibor, a Banat-film nyugalmazott igazgatója.
A nagybecskereki Városi Népmúzeumnak gazdag filmplakát-gyűjteménye van, amely egykor a Banat-film tulajdonában volt. Ez adta az alapötletet a kiállítás megszervezésére. Ivana Arađan művészettörténész elmondta, hogy megpróbálták azt is felkutatni, hogy mikor tartották az első mozielőadást Nagybecskereken. Megtudták, hogy 1898-ban volt. Persze, akkoriban még nem létezett a mozi, amilyet ma ismerünk. Nem volt film sem. Valójában mozgó fényképek bemutatása volt.
Ivan Pančić fotóművész a hatvanas évek óta fényképezi a várost és környékét. Több tízezer fotója van, köztük az egykori moziépületekről is. A legrégebbi az Avala moziról készült. Az egyik kedves fényképe az, amely az egykori muzslyai moziról készült. Egy helybeli idős embertől kapta ajándékba.
A kiállítást október közepéig lehet megtekinteni.