2024. május 2., csütörtök

Stiglitz: A neoliberalizmus a végnapjait éli

A flexibilis euró lehetne a megoldás az euróövezet problémájára

Végnapjait éli a Nyugaton harminc éve dívó neoliberalizmus – nyomatékosítja Jospeh Stiglitz amerikai Nobel-díjas közgazdász a legújabb könyvében.

A Sputnik internetes hírügynökség a neves szakember „Euró, avagy hogyan kérdőjelezi meg egy egységes valuta Európa jövőjét” című könyvét mutatta be, amelyben Stiglitz az EU hiányosságaira mutat rá, amelyek hatalmas problémákat jelentenek az egész kontinens számára, és amelyeknek akár katasztrofális következményei is lehetnek.

„A fiatalabb generációkat nem érdekli a neoliberális rendszer fenntartása, mivel úgy értékelik, hogy a szóban forgó rendszer gazdaságilag sikertelen, mind mikro-, mind makrogazdasági szinten” – írja könyvében a szakértő.

Szerinte többen is tisztában vannak vele, hogy a rendszer nem úgy működik, mint ahogyan szeretnék, de a hibákat már nagyon nehéz kijavítani. Meglátása szerint a legnagyobb probléma az, hogy az államok vezetői folyamatosan a piac szabályozásán fáradoztak, ami a neoliberalizmus rendszerében nem mindig előnyös.

Stiglitz szerint az EU túl gyorsan vezette be az egységes valutát, és ez végzetes döntésnek bizonyult, mivel a heterogén gazdasági hátterű eurózónában mindenütt a német gazdasági modellt kívánta bevezetni. Meglátása szerint a megoldás a „flexibilis euró” alkalmazásában rejlik, vagyis egy olyan valutáéban, amely azt jelentené, hogy minden országnak jogában állna saját eurót nyomtatni, és mindegyik saját árfolyamértékkel bírna, az adott ország gazdasági erejéhez mérten. Ez egy átmeneti valuta lenne, amely idővel egységessé válna. (Beta)

„Akkor kerültünk ki a szóban forgó gazdasági berendezés eufóriájából, amikor úgy gondoltuk, hogy ezt a rendszert mindig szabályozni kell. Most kell bebizonyítani a gazdasági és állami képviselőknek, hogy a piacot nem kell állandóan szabályozni, valamint megoldani ezt a slamasztikát, amibe most került a gazdaság. A neoliberalizmus a fejlett és a fejlődő országokban is a végét járja” – vélekedik a könyvében Stiglitz.

A nyolcvanas évek végétől a neoliberalizmus, tehát a szabad kereskedelem és a nyitott piac, a magánosítás, az állami bevételek csökkentése, a magánszektor fejlesztésének eszméje dominál olyan nemzetközi pénzintézetekben mint a Nemzetközi Valutaalap vagy a Világbank. Joseph Stiglitz szerint – akit manapság a szóban forgó rendszer egyik legnagyobb kritikusának tekintenek – a nyolcvanas évek neoliberalizmusa a jelenben már nyomokban sem található meg.

Elemzésében a Nobel-díjas gazdasági szakember rámutat: már a 2008-as gazdasági világválság óta egyre többen kritizálják a neoliberalizmus rendszerét, mivel egyre nagyobb a szakadék a szegények és a gazdagok között, az államok gazdasági növekedése pedig számottevően lassult az utóbbi időszakban.

„Erről a kérdésről politikai szemmel is lehet beszélni, de a tudomány már elvetette a neoliberalizmus ötletét” – fejezte be a gazdasági szakember.