2024. május 4., szombat

Urbán András az évad legjobb rendezője

A Belgrade Edt Culture blog célja mindannak a népszerűsítése, ami a művészet, a művelődési élet terén értéket képvisel. A portál szerzői minden évben közzéteszik a listát arról, ki volt az elmúlt évad 10 legjobb szerbiai színházi rendezője. A minap közzétett rangsor szerint a 2015/2016-os évad legjobb rendezője Urbán András. Mint a méltatásban olvasható: sikere a ragyogó rendezés mellett a témaválasztásban is rejlik, abban, hogy a legaktuálisabb, legégetőbb társadalmi jelenségekkel foglalkozó előadásokat állít színpadra a régió neves színházaiban. Kiváló az együttműködése a munkatársaival, elsősorban a színészekkel. Az általa rendezett előadások bátrak, energikusak, dinamikusak. A régióban a kortárs színházi tendenciák egyik hordozója, olvasható az indoklásban.

Urbán Andrásnak öt premierje volt az elmúlt évadban, s a térség tíz színházában összesen tizenkét rendezését játszották. Ő a rendezője a belgrádi Nemzeti Színház Rodoljupci (Hazafiak) című előadásának, amely az elmúlt évad legnagyobb színházi sikere volt: a legnézettebb és a legtöbb díjjal elismert előadás.

A listán a második Boris Liješević, a harmadik pedig Kokan Mladenović.

A rangsor összeállításakor több szempont játszott szerepet: a szubjektív megítélés, a díjak száma, a vendégszereplések, számos, a színházhoz értő, a színházat kedvelő egyén véleménye is – olavasható a Belgrade Edt Culture blogon.