2024. május 4., szombat

A vállalkozók jegyében

Nagybecskereken megnyílt az Inocoop 2016

Nagybecskereken megkezdődött az Inocoop 2016 innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítás, amelyet szombatig lehet megtekinteni a Medison Sportcsarnokban. Ez a legnagyobb regionális kiállítás Vajdaságban és az egyik legnagyobb Szerbiában. Tekintettel arra, hogy az idei év a vállalkozók éve, ez a rendezvény is ennek a jegyében telik.

Igor Mirović kiállításszemlén, a tartományi kormányfő a Capriolo saját tervezésű biciklijét tartja a kezében (Kecskés István felvétele)

Igor Mirović kiállításszemlén, a tartományi kormányfő a Capriolo saját tervezésű biciklijét tartja a kezében (Kecskés István felvétele)

A XVII. Inocoopon több mint kétszáz hazai és külföldi kiállító mutatkozik be. A rendezvényt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg. Az egybegyűltekhez szólt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Milan Radovanović, a Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara elnöke. A kiállítás megtekintése után a tartományi kormányfő kifejezte elégedettségét a látottakkal kapcsolatban.

Mint mondta, elsősorban a kiállítás megszervezése töltötte el elégedettséggel, valamint az, amit a kiállítóktól hallott, hogy milyen konkrét szerződéseket kötöttek a közelmúltban, és melyek megkötését tervezik ezen a kiállításon.

Igor Mirović kiemelte, elsősorban a kis, fejletlen környezeteket fogják majd támogatni.

– Az üzenet nagyon fontos: a kulcs a gazdaságban van, a vállalkozásokban, a kis- és közepes vállalkozásokban. Ma alkalmam volt látni kis családi vállalatokat, kis vajdasági településekről. Olyan helységekből, amelyek sokszor igazságtalanul hátrányos helyzetben vannak, de amelyek egy kevés befektetéssel – a gazdaság, a politika és a közigazgatás részéről – fennmaradhatnak, beindulhat a fejlődésük – nyilatkozta a tartományi kormányfő, hangsúlyozva, hogy a jövőben is támogatni fogják ezt a rendezvényt.

A Kincses Bácska élelmiszer-fejlesztési klaszter öt évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy a vidék népességmegtartó erejét növelje. Harmadik éve vannak jelen az Inocoopon.

– A kiállításnak a gazdasági szerepén túl mindenképpen van egy olyan jelentősége is, hogy – anélkül, hogy nagy szavakat akarnék használni – a nemzeti összetartozás szálait erősíti. Ezekből a személyes kapcsolatokból, ezekből a laza hálóból alakul ki egy olyan szövet, ami valóban összetartozóvá épít bennünket – mondta Pozsgai Imre, a bajai Kincses Bácska élelmiszer-fejlesztési klaszter elnöke, kifejezve elégedettségét, hogy tovább erősödnek ezek a szálak.

A muzslyai Császárkert Kft. standja (Kecskés István felvétele)

A muzslyai Császárkert Kft. standja (Kecskés István felvétele)

Az Inocoop a kisiparosok találkozójaként indult. 2002 óta már jelen vannak a mezőgazdasági termelők is. Azóta megmutatták, hogy ők is vállalkozók, és itt a helyük. Jelenleg ők képezik a kiállítók egyharmadát.

– Sokan azt mondják, hogy minek ez már. Nincs is látogató. Elmennek, és az interneten mindent elintéznek. Nem, hallgassatok rám – én már sokéves vagyok –, enélkül, hogy itt ne találkozzanak a termelők, nincs élet! Abban nincs élet, ha az interneten keresztül kötnek üzletet – az addig is tart. Esetleg becsapnak. Itt kell, hogy találkozzanak a termelők és a fogyasztók, itt van a termelési technológia cseréjének a helye. Ha egyetlen látogatója se lenne a rendezvénynek, akkor is érdemes volna megtartani, mert például itt találkoztak a magyarországi és a szerbiai vállalkozók, elbeszélgettek, és üzletek születtek – mondja Palatinus János szervező.

A konzultációs oktatás húsz éve zajlik a térségünkben. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zentai Konzultációs Központjának sok hallgatója van a szórványból. A képzés célja az, hogy hozzájáruljon a népességmegtartó képességhez, az emberek itt maradásához.

– Alapvető célunk, hogy mindig ott legyünk a termelőknél, ott legyünk a gyakorlatban, a különböző rendezvényeken. Hogy lássuk, hogy mi a probléma, és tapasztalatok nyomán a képzésünket mi is úgy alakíthassuk, hogy az valóban gyakorlatorientált legyen, és hogy munkát adhasson az ittlévőknek – közölte Lengyel László, a Zentai Konzultációs Központ vezetője.

Božo Plavšić hatszáz kilométert tett meg, hogy bemutathassa a fügéből készült termékeit. Mint mondja, a füge az egyetlen gyümölcs, amely még nincs vegyszeres kezelés alatt. Emellett erős gyógyító hatása is van. Az egyetlen gyümölcs, amely hosszanti rostokkal rendelkezik. Szelént és ásványi anyagot tartalmaz.

Az idei Inocoop egyben jubilárisnak is mondható, mivel az első kiállítást húsz évvel ezelőtt szervezték meg. Az idei azért a tizenhetedik, mert három évig nem tartották meg. Eddig mintegy háromezer kiállítója és harmincezer látogatója volt.