2024. május 5., vasárnap

Péderi vendégek Zentán

A Zentán és Tornyoson megtartott Szent István-napi és kenyérszentelő ünnepségeken a helybeli fellépőkön kívül a felvidéki Péderről érkezett vegyes kar is színpadra lépett. A főként Kormorán- és Ghymes-dalokkal bemutatkozott kórus osztatlan sikert aratott a hallgatóság körében. A péderiek úgy jöttek Zentára, hogy a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesülettel többéves baráti kapcsolatot ápolnak, és ezúttal is meghívták őket.

Zentán állva tapsolták meg a felvidéki kórust (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Zentán állva tapsolták meg a felvidéki kórust (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Köböl Zoltán, a Péderi Vegyes Kar tagja elmondta, hogy a zentaiakkal öt évvel ezelőtt Debrecenben egy betlehemes találkozón ismerkedtek meg, akkor a tagjaik barátságot kötöttek, és azt azóta is ápolják:

– A zentaiak már kétszer voltak nálunk, és mi is másodszor jöttünk Zentára a Délibáb meghívására. Ez egy kis zenei turnénak is nevezhető, hiszen péntektől hétfőig Zentán tartózkodtunk, és kétszer is felléptünk: szombaton Zentán, vasárnap Tornyoson. Ezúttal megismerkedtünk a Sarkantyú tamburazenekarral meg a tornyosi tamburazenekarral is, úgyhogy igazán gyümölcsöző volt az itt-tartózkodásunk. A Péderi Vegyes Karról azt kell tudni, hogy ilyen formációban közel 20 éve létezik, korábban pedig asszonykórus volt. Édesanyáink kezdték ápolni kultúránkat, anyanyelvünket, és így jött létre a kórus. Ahogy ők kiöregedtek, jöttek helyettük a lányaik, akikhez egy március 15-ei ünnepség keretében a legények is hozzácsapódtak, mert hogy hangoznának a Kossuth-nóták egy-két kurjantás nélkül. Mi, férfiak először csak segédénekesek voltunk, és végül maradtunk az asszonyokkal a kórusban, legtöbben férj és feleség vagyunk, így nincs gond, ha fellépésre kell menni, jön az egész család. A vegyes karnak kb. 20 tagja van, Zentára 12-en tudtunk eljönni. Kezdetben főleg népdalokat énekeltünk, manapság inkább Kormorán-, Ghymes-, Credo-dalokat, meg hasonló zenei stílusúakat. Péder azonban kis település, mindössze 400 lelket számlál, így ott mindent tudni kell énekelni, amire igény van. Így énekelünk templomban is, meg néha még temetésen is – mondta Köböl Zoltán.

A Péderi Vegyes Kar zentai tartózkodását a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatta. A Délibáb Magyar Művelődési Egyesület külön köszöni a segítséget Zenta önkormányzatának, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központnak és helyi idegenforgalmi szervezetnek.