2024. május 6., hétfő

Meddig lesz még olcsó villanyenergiánk?

A Szerbiai Villanygazdaság monopóliuma
Szerbiában alacsonyabb az elektromos energiai ára, mint a régió országaiban (Fotó: index.hu)

Szerbiában alacsonyabb az elektromos energiai ára, mint a régió országaiban (Fotó: index.hu)

A szerbiai polgároknak és cégeknek mintegy 20 milliárd dináros áramdíj tartozásuk van. Az év eleje óta azonban a megfizettetés hatékonyabban működik, elsősorban a háztartások kapcsán, amelyek mintegy 12 és fél milliárd dinárral tartoznak a Szerbiai Villanygazdaságnak.

Megállapítható egyébként, hogy a Szerbiai Villanygazdaságnak továbbra sincs konkurenciája. Erre utal ugyanis az a kimutatás, mely szerint a szerbiai energiapiacon 56 vállalat végezhet áramszolgáltatást, ennek ellenére azonban a Szerbiai Villanygazdaság ügyfele maradt az országban minden háztartás és a vállalatoknak a 96 százaléka – adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.

Négy év telt el azóta, hogy más áramszolgáltatók is közvetíthetik az elektromos energiát a vállalatoknak, és 2 éve ugyanez vonatkozik a háztartásoknak történő áramszolgáltatásra is. Azonban továbbra is a Szerbiai Villanygazdaság uralja a piacot, mert szinte egyik más áramszolgáltató sem tud kedvezőbb árat ajánlani az elektromos energiáért, mint az állami vállalat.

Egyes gazdasági elemzők arra mutatnak rá, hogy a Szerbiai Villanygazdaság, mint állami vállalat, mesterségesen tartja a reális ár alatt az elektromos energia díjszabását, és hogy ez nem tarthat még sokáig.

Dragan Šaganović, a Közgazdasági Intézet vezérigazgatója szerint ez a vállalat a szerbiai gazdaság legnagyobb támogatója, hiszen 2001 óta évente körülbelül 1 milliárd eurót veszít amiatt, hogy Szerbiában alacsonyabb az elektromos energiai díjszabása, mint a régió országaiban.

Nyitókép: Szerbiában alacsonyabb az elektromos energiai ára, mint a régió országaiban (Fotó: index.hu)