2024. május 5., vasárnap

Három bemutató

A Kosztolányi Dezső Színház első premierje a Szeretők című előadás lesz

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház már 13-án megkezdte az évadot a Magyar és a Rózsák című előadással, amelyeket pótszékes telt ház előtt játszottak. Előtte megindult a Desiré-villamosa is, amelynek keretében a 21. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál programját láthattuk Szabadkán. Az új évadról Urbán Andrást, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját kérdeztük:

– Színészeink augusztus vége óta próbálnak. Az évad első premierje október 22-én lesz. Ekkor mutatjuk be Elfriede Jelinek: Szeretők című regénye alapján létrejövő előadást, a belgrádi Anđelka Nikolić rendezésében. A dramatizációt maga a rendező és Góli Kornélia készítették. Ezt követően Zlatko Paković dolgozik majd a KDSZ-ben. A Kapitalizmus munkacímű előadás próbái október legvégén kezdődnek és december végéig mutatjuk be. Ez egy Brecht-átirat lesz, Zlatko Paković tollából, amit Gyarmati Kata fordít le. A következő évben, a tél végén vagy kora tavasszal, a szarajevói Selma Spahić, térségünk egyik legfelismerhetőbb rendezője, szerzői projektumot készít a Kosztolányi Dezső Színházzal. Az évad vége felé egy új előadás próbáiba kezdünk bele a rendezésem alatt, ennek bemutatója pedig valószínűleg jövő év őszén lesz – ismertette Urbán András, aki arról is szólt, hogy milyen nehéz helyzetben valósítják meg idén a Desiré-villamosa és a Desiré-fesztivál programjait.

– A Desiré-villamosa ez évben is működni fog. Szerényen, többnyire támogatás nélkül, de a tervek szerint továbbra is havi két-három állomással. November 13-a és 20-a között sor kerül a Desiré Central Station fesztiválra. A programot hamarosan nyilvánosságra hozzuk, még tartanak az utolsó egyeztetések. Idén nagyon nehéz anyagi körülmények közt készül a fesztivál, lényegesen kevesebb pénzzel, mint az elmúlt években. Tavalyhoz képest egyharmadával kevesebb pénz áll rendelkezésünkre. A kulturális minisztérium nyolc év után először nem támogatja a fesztivált, a város sem abban a mértékben, mint eddig, úgyhogy folyamatosan csökkennek a pénzeszközeink – mondta az igazgató, és kitért a vendégjátékokra, a társulathoz kapcsolódó újdonságokra és az előadások játszását érintő problémákra.

– Kedden jött haza a KDSZ Sepsiszentgyörgyről, ahol a PulzArt fesztiválon játszotta a Rózsák című produkciót. Október elején Pozsonyban az Arteterapia fesztiválra megyünk a Tolnai Szabolcs által rendezett Exodusszal. November folyamán az Urbi et Orbi előadásunkat játsszuk Újvidéken és Belgrádban a Bitef Színházban, de ugyancsak Belgrádban a Magyart is előadjuk. Közben színészeink rendszeresen tréningeznek, Kiss Anikó vezetésével heti több alkalommal mozgástréningen vesznek részt. Ez előkészülete a jövőbeli produkcióinknak, illetve annak a produkciónak, amit majd jómagam rendezek. Fontost momentum színházunk életében, hogy a jelenleg szülési szabadságon levő Béres Márta tavaszra visszatér, így komplett lesz a társulat. Az új évadban játsszuk szinte az összes, előző évadokban kijött előadásainkat. A lehetőségek függvényében próbálunk megbirkózni azzal a hálátlan és szinte lehetetlen helyzettel, amibe a racionalizáció sodort bennünket, aminek következtében a KDSZ két munkahelyet elveszített. Most tulajdonképpen dekoratőrök nélkül dolgozunk. Nincs kiszolgáló személyzetünk, ez a hiány a díszletek előállításában és az előadások játszásánál is megmutatkozik. Nehéz helyzetben vagyunk, de bízom benne, hogy előbb-utóbb az alapítókkal találunk megoldást – fejtette ki Urbán András.