2024. május 6., hétfő

Folyamatban a levélszavazás

Október 2-án reggel hat és este hét óra között várja a szavazókat a szabadkai főkonzulátus

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok csaknem tíz napja adhatják át Magyarország külképviseletein levélszavazataikat az október 2-i kvótareferendumra. Múlt hétfő óta a Szabadkai Magyar Főkonzulátus munkanapokon meghosszabbított nyitva tartással várja a polgárokat, akik péntekig, azaz szeptember 30-áig, munkanapokon 7.30 és18 óra között dobhatják be borítékaikat a főkonzulátus épületében elhelyezett három urna valamelyikébe. A főkonzulátus október 2-án, a népszavazás napján is várja a szavazókat, reggel hat és este hét óra között.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A levélszavazat leadásához semmilyen személyazonosító okmány felmutatására nincsen szükség, akik azonban szavazási levélcsomagjukat a főkonzulátusra kérték, mindenféleképpen hozzanak magukkal személyazonosító okmányt, ami lehet magyarországi útlevél, vagy aki nem rendelkezik ezzel, hozza magával a honosítási okiratát, a lakcímkártyát, illetve az érvényes szerbiai személyigazolványát vagy útlevelét. Összesen 2303 fő kérte, hogy a főkonzulátuson vehesse át a levélcsomagot. Ezt szintén szeptember 30-ig tehetik meg az érintettek. Azt is érdemes tudni, hogy a levélcsomagban található szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát a főkonzulátuson nem lehet kitölteni, itt csak átvenni lehet. A kitöltött, lezárt borítékot vissza kell hozni és bedobni az urnába.
A voksot és a nyilatkozatot tartalmazó borítékot postai úton is el lehet juttatni a Nemzeti Választási Irodához. A szavazatnak legkésőbb október 1-jén éjfélig kell megérkeznie, ezért mostantól nem ajánlatos a postára hagyatkozni, aki szavazni szeretne, az inkább Magyarország valamelyik külképviseletében adja át a voksát. A levélszavazatokat bárki átadhatja, a szavazónak nem szükséges személyesen megjelennie.
Hétfőn délután, ottjártunkkor folyamatosan érkeztek a szavazók, illetve azok, akik a levélszavazatukat jöttek átvenni. Nyilatkozni csak a legkevesebben kívántak, legtöbbjük sietett vissza a munkahelyére.
A királyhalmi Erdélyi Ervin a saját és feleségének a levélszavazatát jött bedobni az urnába. A kétgyermekes családapa szerint nem jó, ha egy ország beleszól a másik ügyeibe, abba, hogy miként alakítja saját belpolitikáját, ezért tartották otthon fontosnak, hogy éljenek szavazati jogukkal. Erdélyi Ervin elmondása szerint családja a lehető legközelebbről élte és éli át a migránsválságot. Családi házuk másfél kilométerre van a magyar országhatártól, a menekültek és a migránsok közvetlenül a ház előtt haladnak el.
A férfi fél egyedül kiengedni gyerekeit az utcára. Incidensek tanúja eddig nem volt, de azt mondja, soha nem lehet tudni, hogy kik ezek az emberek, gyerekei pedig még kicsik, nem szeretné, ha egyedül mászkálnának az ismeretlen emberek között.
– A népszavazástól azt várom, hogy valami elinduljon. Legalább annyi, hogy ne szólhassanak bele mások a magyarok ügyeibe. Nem lehet más országok nyakába varrni azokat az embertömegeket, amelyeket ezek az országok nem akarnak befogadni. Ezek az emberek nem akarnak dolgozni. Az sem igaz, hogy szegények. Mondom, ott mennek el a házunk előtt, mindent látunk, legtöbbjüknél annyi pénz van, amennyit mi több év alatt nem tudunk összespórolni. Ha valaki valóban háborúból jön, az nem pénzzel jön – vallja Erdélyi Ervin.
Merković Hugyec Eszter még a múlt héten postázta saját levélszavazatát, a főkonzulátusra édesapjával és édesanyjával érkezett, hogy tájékozódjanak valamiről, majd később visszajön átadni az idős házaspár szavazatát. Az asszony szerint nagyon egyszerű kitölteni a voksot és a nyilatkozatot, csak követni kell az utasításokat, a tájékoztató ennél közérthetőbben már nem is íródhatott volna. Merković Hugyec Eszter elmondása szerint egy pillanatra sem volt kérdés számára, hogy szavazzon-e. Fontosnak tartja a kvótareferendumot nemcsak Magyarország, hanem a környező országok szempontjából is. Azt nem tudja, hogy mit várjon a referendumtól, de abban bízik, hogy október 2-a után végre rend lesz. Mint kiemelte, nem biztos benne, hogy a jövőben kevesebb migráns érkezik a régióba, azt viszont reméli, hogy a népszavazást követően kinyílik a politikusok szeme, és felismerik, hogy mi is történik.
Az édesapa, Hugyec József viszont nem kételkedik benne, hogy a népszavazás után kevesebb migráns érkezik majd a régióba.
– Azért szavazok, hogy kevesebben jöjjenek. Így is van elég gondunk, nincsen szükségünk újabbakra. Mindennap találkozunk a válsággal. Például tegnap a piacon megint a fal mellett árulták a migránsok a segélycsomagokból a konzervált élelmiszert. Részben megértem őket, amikor azt mondják, hogy unalmas napról napra halkonzervet enni, de örülhetnének, hogy egyáltalán kapnak élelmet, és tetőt adnak a fejük felé – fogalmazott Hugyec József.