2024. május 2., csütörtök

Trump azt ígéri, a NATO megerősítése érdekében együttműködik majd Varsóval

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt azt ígérte szerdán az amerikai lengyel közösségnek, hogy elnökké választása esetén együtt munkálkodik majd Varsóval a NATO megerősítése érdekében.

A republikánus elnökjelölt szerdán Chicagóban találkozott a Lengyel Amerikai Kongresszus a képviselőivel, és dicsérte Lengyelországot, amiért hozzájárul a NATO keretein belüli közös védelemhez.

Donald Trump korábban többször is bírálta a NATO-t, amelyet elavult, ósdi szervezetnek minősített, s megkérdőjelezte azt is, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van-e az észak-atlanti szervezetre.

Chicagóban azonban a Lengyel Amerikai Kongresszus rendezvényén kifejtette: éppen hogy segíteni akarja a NATO-t azzal, hogy nyomást gyakorol rá a terrorizmus elleni küzdelem fokozása érdekében.

A rendezvényen Trump a Chicagóban uralkodó rossz közbiztonsági helyzetet is szóba hozta, s azt ígérte, hogy megválasztása esetén a törvények betartatásán munkálkodik majd, és példaként hozta fel Rudy Giuliani volt New York-i polgármester sikeres harcát a bűnözés ellen.