2024. május 1., szerda

Oktatótáblák Topolyán

Vajdaság egyik legnagyobb erdeifülesbagoly-telelőhelye Topolyán található

A téli hónapokban megfigyelhető, hogy a központ több helyszínén, a Vajdasági Bank épületénél, a központban lévő gyógyszertár udvarában lévő fák ágain baglyok tanyáznak.

A táblák és Sihelnik József előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

A táblák és Sihelnik József előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

A helybeli Arcus Környezetvédő Egyesület igen aktívan dolgozik ezen telelőhelyek megóvása érdekében, és tavaly bagolylest is szerveztek, amelynek keretében minden érdeklődő teleszkóppal megfigyelhette a fülesbaglyokat. Most a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával egy projekt keretében sikerült magyar és szerb, valamint angol nyelvű oktatótáblákat elhelyezniük a Vajdasági Bank épülete mellett, ahol a korábbi években több mint száz baglyot figyeltek meg a közelben álló ezüstfenyőkön és nyírfákon. Újságírói kérdésre Harkai Ákos, az Arcus elnöke elmondta:

– A táblák kihelyezésével az elsődleges célunk az volt, hogy a környezeti nevelést magasabb szintre emeljük, egyesületünk az utóbbi időben igyekszik erre minél nagyobb hangsúlyt fektetni. E táblák nemcsak az általános és középiskolás diákoknak szólnak, hanem a felnőtteknek is, Topolya minden lakosának, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy itt egy jelentős erdeifülesbagoly-telelőhely található. Ez a községünk legnagyobb telelőhelye, amelyet a szakembereink évek óta figyelemmel kísérnek. A terveink szerint az idei bagolyles alkalmával, amelyre decemberben kerül sor, elsétálunk e táblákig is – mondta Harkai, aki azt is kifejtette, hogy városunkban ez az első környezet- és természetvédelmi jellegű tábla, és elképzeléseik szerint még több ilyen oktatótáblát kellene kihelyezni a város különböző pontján, a városi park több mint százéves fáinál, vagy például a Felvonulási tér közepén található nyárfánál.

A tegnapi hivatalos átadón jelen volt a helybeli Nikola Tesla Általános Iskola tanulóinak egy csoportja, Vukajlović Pecze Natália biológiatanár vezetésével, aki elmondta, hogy oktatási szempontból igen fontosak ezek a táblák, és az eddigiek során a biológia-szakkör tanulóival rendszeresen kilátogattak a telelőhelyükön megfigyelni a fülesbaglyokat, de a jövőben egy-egy iskolai óra keretében is lehetőségük lesz kilátogatni. Elmondása szerint a táblák a gyerekeknek ötletet adhatnak, hogy ők maguk is készítsenek ilyen táblákat az iskolában vagy otthon.

Az átadón Sihelnik József, az Arcus szakembere tartott a jelenlévőknek rögtönzött előadást, amelyben többek között arra is kitért, hogy a fülesbaglyok igen jelentős szerepet játszanak a rágcsálók irtásában; egy korábbi felmérés alapján 100 bagoly a novembertől januárig terjedő időszakban több mint egytonnányi rágcsálót fogyaszt el, éppen ezért fontos lenne az élőhelyük megőrzése.