2024. május 3., péntek

A régi autó bejegyzése olcsóbb lesz?

Az adóhivatal és a pénzügyminisztérium szakembereiből álló munkacsoport újrafogalmazza majd a gépkocsik bejegyeztetésének költségeit, mert az eddigiek alapos átgondolására és egy igazságosabb rendszer kidolgozására van szükség – jelentette be Dušan Vujović pénzügyminiszter.

– Azt szeretnénk, ha az adóterheket jobban elosztanánk, hogy azok, akiknek nagyobb hengerűrtartalmú a gépkocsija, de olcsóbb személygépkocsit vezetnek, ne legyenek annyira leterhelve, mint ma – hangsúlyozta.

Magyarázata szerint akiknek a személygépkocsija – mondjuk – 300 eurót ér, továbbra sem mentesülnek az adókötelezettség alól, de esetükben az új adókulcsnak köszönhetően figyelembe veszik a jármű értékét is. Ezzel arányosan a drágább járművek adója magasabb lesz.

Az új adókulcs kidolgozása már folyamatban van. A miniszter elvárásai szerint egy-két hónapon belül elkészül, hogy január elsejétől már az új szabályok szerint valósuljin meg a járművek bejegyeztetésének adóztatása.

TARTÓS BÉR- ÉS NYUGDÍJNÖVELÉS CSAK JÖVŐRE

Habár a kormányfő bejelentette, hogy a közszférában dolgozók fizetését, illetve a nyugdíjakat is növelni kell, Vuković szerint ehhez nem elegendő figyelembe venni csupán az ország pénzügyi mutatóinak alakulását, gazdasági növekedésre is szükség van. Az emelés nagyságát pedig csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások után tudják meghatározni.

Elmondta, bár jelenleg a tervezettnél több pénz folyik be az állami költségvetésbe, év végére mégis enyhe, mintegy 2 százalékos hiánnyal számolnak. A következő évben a hiány tovább csökken majd, így tartós fizetés-, illetve nyugdíjemelésre csak 2017-ben lehet számítani. Ennek kapcsán a IMF is enyhített az álláspontján, de a végső összeget, vagyis hogy mekkora emelésre lehet számítani, az illetékesek csak október végén, az IMF küldöttségének látogatása után tudják megmondani.