2024. május 6., hétfő

Letartóztatás a Kolubara-ügyben

A gyanú szerint a kilenc alkalmazott 104 ezer liter gázolajat sikkasztott el

A Belügyminisztérium munkatársai, együttműködve a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészséggel, több épületet, létesítményt is átkutattak a mai nap folyamán Belgrád és Aranđelovac területén, valamint letartóztattak kilenc személyt, akiket a Kolubara szénbányában szervezetten elkövetett visszaéléssel gyanúsítanak.

A gyanúsítottak feltehetőleg legalább 13 millió dinárral rövidítették meg a szénbányát.
A sajtó az ügy központi szereplőjeként a Z.N., A.J. és D.Đ. iniciálékkal jelölt személyeket említi. Állítólag ők voltak azok, akik 2015. augusztus 26. és 2016. augusztus 13. között megszervezték a bűnbandát, majd kidolgozták a visszaélés tervét. A bűnbandának több, üzemanyagot szállító tartálygépkocsi sofőrje is tagja volt, de olyanok is, akik az üzemanyagot töltötték a tartálygépkocsikba. Ők voltak azok, akik a bányában a munkagépek vezetőitől megtudták, hogy mennyi üzemanyag maradt feleslegként munkagépeikben. A dokumentációban viszont úgy tüntették fel, hogy ezeket a munkagépeket is teletöltötték üzemanyaggal. A tartálygépkocsikból mellékutakon műanyag kannákba töltötték ki az így elsikkasztott mennyiséget. A sajtó értesülései szerint a bűnbanda tavaly augusztus vége és idén április eleje között 104 ezer liter gázolajat sikkasztott el ilyen módon.
A gyanúsítottak házában a házkutatás során 2,5 tonna gázolajra bukkant a rendőrség, ezt átmenetileg lefoglalták. A letartóztatottakat a belgrádi Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészségen hallgatják ki.