2024. május 6., hétfő

Közös érdek a színvonalas oktatás

A tartományi kormányfő és a köztársasági oktatási miniszter találkozója

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap fogadta Mladen Šarčević köztársasági oktatási minisztert. A közös együttműködésről tárgyaltak, valamint arról, hogyan tudja a köztársaság és a tartomány együttes erővel fejleszteni az oktatás minden szintjét.

A tartományi kormányfő és az oktatási miniszter megegyezett abban, hogy a találkozó további előrelépést jelent az elsődleges tennivalók közös megfogalmazásában, a legmegfelelőbb oktatási módszerek meghatározásában, és mindezeknek összhangban kell lenniük a Vajdaságra jellemző elvárásokkal. A megbeszélés témája a duális oktatás bevezetése volt a középiskolákban, valamint az, hogy nincs elég tanfelügyelő, és szó volt az iskolaigazgatóságok minőségesebb munkájáról is. A megbeszélés tárgyát képezték az általános és középiskolákban történő közös befektetések, amelyek Vajdaság területén a hároméves programtervvel rendelkező oktatási intézményekre vonatkoznak. Külön odafigyelést igényelnek a kevésbé fejlett településeken lévő vajdasági iskolák. Az illetékesek véleménye szerint a magas színvonalú oktatásnak, a tudományos eredményeknek a gazdaság fejlesztésének szolgálatában kell állnia.

A tegnapi megbeszélésen jelen volt még Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos-kutatásügyi kérdésekkel megbízott titkár.