2024. május 5., vasárnap

Illegális bevándorlók számára hamis iratokat gyártó bűnszervezetet számoltak fel Oroszországban

Oroszországban felszámoltak egy bűnszervezetet, amely hamis iratokat gyártott illegális bevándorlók, köztük terrorista cselekményekkel összefüggésbe hozható emberek számára - jelentette csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóirodájára hivatkozva.

Az FSZB szerint 2016 áprilisában "diverzáns-terrorista" cselekmény előkészülete miatt folytattak nyomozást Ufa városában. Ennek során kiderült, hogy a gyanúsítottak hamis személyazonosító iratokat használtak. A további vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy Moszkva térségében egy irathamisító hálózat dolgozik, amely "házilag gyártott" személyazonosító papírokkal látja el az Oroszország területén illegálisan tartózkodó migránsokat.

A csoportot főleg közép-ázsiai országokból származó állampolgárok alkották - ismertette az FSZB.

A nap folyamán Moszkvában és az orosz főváros környékén több mint száz gyanúsítottat vettek őrizetbe, és házkutatásokat tartottak. Négyük ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben, őket szélsőséges tevékenységgel vádolják, 35-en pedig illegális bevándorlóknak minősülnek, és kitoloncolásukat várják.

Az FSZB hozzáfűzte: a házkutatások idején hamis iratok készítésére alkalmas hét nyomdagépet, külön erre a célra szolgáló számítógépes eszközöket, használati utasításokat, több mint 200 hamis iratot (útleveleket, jogosítványokat, munkavállalási engedélyeket), útlevelekhez használatos holografikus matricákat, hamisított pecséteket találtak (többek közt olyanokat, amelyekkel a határátkeléseket dokumentálják az útlevelekben), emellett kommunikációs eszközöket és mintegy másfél kilogramm drogot foglaltak le.