2024. május 6., hétfő

Avramopulosz: A népszavazás a jövőbeli döntésekre vonatkozhat

Gulyás Gergely: Szó sincs arról, hogy már nincs napirenden a kvótacsomag

A kötelező betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás az Európai Bizottság értelmezése szerint csak a jövőbeli döntésekre vonatkozhat, a már elfogadott határozatok továbbra is érvényesek – hangsúlyozta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

Újságírói kérdésre válaszolva Avramopulosz elmondta, az Európai Bizottság „nem tartja aggályosnak”, hogy egy tagállamban népszavazásra kerül sor, ez olyasmi, ami az érintett ország állampolgárait érinti.

„Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik” –  mondta. Kijelentette: bízik benne, hogy „a magyarok észszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni” a vasárnapi népszavazáson. Hozzátette: teljes mértékben tiszteletben tartják a magyar választók döntését.

Brüsszelnek mindemellett nagyon világos az álláspontja, miszerint a közösségi jog alkalmazása nem „fakultatív”, a tagországoknak jogi kötelességük végrehajtani a meghozott európai tanácsi határozatokat – közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja.

Kijelentette, a bizottság továbbra is ragaszkodni fog az értékalapú politikához, „ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania”.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerdai sajtótájékoztatójának a központi témája az volt, hogy fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését. A 160 ezer menekült áthelyezését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 5651 embert helyeztek át: 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból. Négy tagállamba – Ausztriába, Dániába, Lengyelországba és Magyarországra – eddig egyetlen embert sem helyeztek át.

A biztos brüsszeli sajtótájékoztatójára Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese reagált.

Brüsszel továbbra is a kötelező betelepítési kvótákat erőlteti – mondta. A Fidesz politikusa szerint ez a nyilatkozat is megerősítette, szó sincs arról „a szocialisták által terjesztett hazugságról”, hogy már nincs napirenden a kvótacsomag.

A brüsszeli kijelentés egyértelművé teszi, hogy az Európába illegálisan érkezettek betelepítését a tagállamokba kifejezetten fel akarják gyorsítani. Így ha a magyar választók nem állítják meg ezt a folyamatot a vasárnapi kvótanépszavazáson, akkor karácsonyra felső korlát nélkülivé válhat a betelepítés – mondta Gulyás Gergely.

Szavai szerint Brüsszel döntése „olyan meghívólevelet jelent az Európába jönni szándékozóknak, amely jóval felülmúlhatja a tavalyi többmilliós népvándorlás méretét is”.

A frakcióvezető-helyettes a brüsszeli csomag „három különösen veszélyes” eleme közé sorolta a felső létszámkorlát nélküli kötelező betelepítési kvótát, a be nem fogadott illegális bevándorlók után fizetendő pénzbüntetést és a családegyesítések megkönnyítését.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a magyar ellenzék „nem egyenes, nem tisztességes, kétarcú politikát folytat”, mert míg itthon nem mer nyíltan az igen mellett kampányolni, addig az Európai Parlamentben (EP) az MSZP és a DK EP-képviselői minden olyan javaslatot megszavaztak, amelyek felső korlát nélkülivé tennék a bevándorlók kényszerbetelepítését Magyarországra, illetve ennek a folyamatnak az elindítását célozzák.

A kormánypárti politikus szerint a magyar álláspont nem a migránsok ellen van, sőt humánusabb, mint sok nyugat-európai állam álláspontja. A magyar kormány ugyanis azt mondta: csak azokat szabad beengedni Európába, akiket valamelyik állam önkéntes kvóta alapján hajlandó befogadni – közölte.

Szavait azzal zárta, hogy az Európa melletti felelős magatartásnak azt tartja, ha valaki részt vesz a népszavazáson, és nemmel voksol. „Aki az EU pártján van, az nemmel szavaz, aki távol marad, az egy erős, hatékony, kulturális identitását megőrző és jól működő Európával szemben foglal állást” – fogalmazott Gulyás Gergely.