2024. május 3., péntek

Nemzetközi ügetőverseny

Vasárnap Adán Szerbia–Magyarország hajtótalálkozót szerveznek

A helyi Halász József Lovasklub október 2-án, vasárnap 14 órától Adán a lóversenypályán nemzetközi ügetőversenyt rendez, amelyen nyolc ügetőfutam és két vágta – paraszt-, illetve hobbilovak részvételével – várja a látogatókat, akiknek ingyenes a belépés.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

Joó Róbert, a lovasklub tagja elmondta, hogy a versenynap egyik fő attrakciója, illetve futama a Szerbia–Magyarország hajtótalálkozó lesz, amelyre öt hajtó érkezik Magyarországról és ugyanennyi Szerbiából, akiknek a házigazdák biztosítják az versenylovakat a baráti mérkőzéshez. Az ügető másik fő futama az Id. Bognár Nándor-emlékverseny lesz. Az idén ez lesz az egyetlen nemzetközi ügetőverseny az országban.

– Adán régen két ügetőversenyt szerveztek évente. Augusztusban tartották meg a Stevan Petrović-emlékversenyt, amiből később Joó József-emlékverseny lett, majd októberben rendezték meg több évtizeden át a Szerbia–Magyarország hajtótalálkozót, amelynek a visszavágójára novemberben került sor Budapesten. A Halász József Lovasklubnak fontos ez a találkozó, mert a klub Jugoszláviában egyike volt azoknak, amelyek elindították a két ország közötti kapcsolatokat a lovassport terén, miután Magyarország Adával vette föl a kapcsolatot még a múlt század hetvenes éveiben. Volt, hogy lovakkal érkeztek ide a magyarországiak és más országból a hajtók. Az adai hajtók is mentek lovakkal versenyezni Budapestre, majd később már nemcsak ők, hanem Szerbia más részeiből szintén vittek lovakat a magyar fővárosba mérkőzni. Magyarországról szintén nemcsak Budapestről, hanem más városokból is hozták a versenylovakat Adára – közölte Joó Róbert.