2024. május 3., péntek

Egyre több migráns a határ mentén

Elítélik sorstársaik tettét a szabadkai befogadóközpontban tartózkodó migránsok – Már az udvarra sem meri kiengedni a gyerekeket a központ szomszédságában élő édesanya
Borotválkoznak a férfiak

Borotválkoznak a férfiak

Elítélik, és minden szempontból károsnak tartják a szabadkai befogadóközpontban tartózkodó menekültek és migránsok a hétfőn a város központjában történt erőszakos cselekményt. A táborban, ahol az utóbbi napokban fokozatosan nő az ott tartózkodók száma, főként afganisztáni, pakisztáni, szíriai, bangladesi menekültek tartózkodnak, de többségük, mintegy kétszáz egyedülálló férfi, Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba, van, aki pedig Kanadába készül. Németországot kevesen emlegetik. Többségük illegálisan próbálja átlépni a magyar határt, egyelőre többszöri próbálkozásuk sem járt sikerrel.

A központba érkezésünkkor a menekültek többsége a napi tevékenységeit végzi: ruhát most, tisztálkodik, a családjával beszél telefonon, vagy éppen szemetet gyűjt, ebédet készít. Az ügyeletes területi koordinátortól, Lazar Velićtől tudjuk meg, hogy jelenleg mi a helyzet a központban.

Kedden 318-an töltötték a szabadkai menekültközpontban az éjszakát. Szerdán reggel egy kisebb csoport érkezett még, amelyet visszaküldtek a határról. A sátrakban egyedülálló férfiakat helyeztünk el, a régi, épített részben pedig családok vannak.

A családok jobb ellátására törekszünk, az egyedülállók számára egyelőre sátrakat tudunk biztosítani, de folyamatban van a központ bővítése is. A munkálatok megkezdődtek, téliesítjük az épületet, azon a területen pedig, ahol most a sátorok vannak, egy hangár elhelyezése van kilátásban, amelyben az éjszakákat tölthetnék az ide érkezők. Ezzel együtt további vizesblokkok elhelyezését is kilátásba helyeztük. Egyelőre nem fáznak azok sem, akik az éjszakákat a sátrakban kénytelenek tölteni, de azt mondhatjuk, hogy az időjárás is kedvez nekünk. Minden bizonnyal nehézségeink lehetnek, ha jön a hidegebb idő, mert várható az ide érkezők számának megnövekedése a tél beállta előtt. Egyre többen próbálnak majd átjutni a magyar határon, legálisan és illegálisan egyaránt – ismertette a jelenlegi állapotokat Lazar Velić, a szerbiai menekültügyi és migrációs főbiztosság területi koordinátora, aki hozzátette, tisztálkodási szer és étel is van elég a minisztériumnak és a Vöröskeresztnek köszönhetően.

Egy felmérést végeztünk a központban lévők között, önkéntes alapon válaszoltak a kérdéseinkre, amely alapján levonható a következtetés, hogy azok az emberek, akik eddig eljöttek, mindenképp szeretnének Nyugat-Európába jutni, csaknem hetven százalékuk úgy nyilatkozott, megpróbálta már illegálisan átlépni a magyar határt, de nem járt sikerrel.

– Vannak olyanok, akik nem hajlandóak együttműködni. Azok számára, akik viszont segítenek, vannak engedményeink. Ha őszinte akarok lenni, akkor több migráns együttműködő, mint ahány nem, de sajnos vannak olyanok, akiket egyáltalán nem lehet kontrollálni, ilyenek voltak azok is, akik bántalmazták hétfőn a kiskorú lányt. A központban is előfordulnak incidensek, az Afganisztánból és Pakisztánból érkezők között előfordul szóváltás nemzeti alapon – magyarázta Lazar Velić, majd hozzátette, a tranzitközpontban jelenleg 15 család van, várják, hogy átjussanak a határon. Szíriából, Irakból, de az Afganisztánból érkező családok átengedésével sincs baj. Az egyedülálló férfiak, főleg azokból az országokból érkezők, ahol nincs háború, csak illegálisan próbálkoznak, és nem is akarnak felkerülni a listára.

A központban, annak ellenére, hogy mindennap összegyűjtik, nagyon sok a szemét. A zárt részben, ahol a családok vannak, a mosdók környékén hever a megrágcsált gyümölcs, a kenyérdarabok a földön. A gyerekek a rögtönzött óvodában ülnek, rajzolnak, és színeznek.

Safa Nu Bangladeshből érkezett, önként mesélt arról, hogy a hétfői incidens őt is nagyon megrázta, mindannyiuk számára nagyon rossz hír.

– Ezek az emberek, az európaiak védelmet és ételt adnak nekünk, ha rosszat teszünk, bűncselekményt követ el valaki, ezzel mindannyiunknak rosszat tesz. A magam nevében bocsánatot kérek, ez a cselekmény mindannyiunk számára elfogadhatatlan. Nem tudok a pakisztáni emberekről nyilatkozni, én bangladesi vagyok. Olaszországba szeretnék eljutni, tanult ember vagyok. Bangladesben nagyon rossz a helyzet, hivatalosan nincs háború, de a kormány és az ellenzék harcol egymással. Terror van. Az emberek elveszítik a munkahelyeiket, senki sincs biztonságban. Sokan megkérdezik tőlem, miért jöttem el, hiszen nincs háború. Csak az tudja, milyen Bangladesben élni, aki ott van. Az én problémámat csak én érzem, az Önét csak Ön. Érti? – teszi fel a kérdést a fiatalember.

Az afganisztáni Nur azt mondja, az ellátás jó a központban, viszont állandóan halat kapnak, amit nem tudnak megenni, ezért a tábor mögött, a szántóföldek tövében most is éppen babot főznek. Több ilyen afganisztáni és pakisztáni csoport is van, akik így készítenek maguknak főtt ételt. Oda is vezetnek minket a barátaikhoz.

Amikor arról kérdezem őket, mi a véleményük a hétfőn történt incidensről, visszafogottan válaszolnak, s csak annyit mondanak, mindenképp elítélik, és hozzáteszik, Szerbiában a rendőrség és az emberek is nagyon kedvesek, segítőkészek. Arra panaszkodnak, több alkalommal próbáltak már átlépni Magyarországra, s nem értik, miért épült a kerítés, miért a szigor, mert ők csak áthaladnának, nem maradnának ott. Az egyik fiatalember a sebeit mutogatja, többször próbált átszökni a magyar határon, de a rendőrök megverték. Több mint egy hónapja a szabadkai központban van.

Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak arról, ők már nem számítanak menekültnek, hanem gazdasági migránsnak, azt mondják, nem értik miért. Afganisztánban is ugyanolyan konfliktusok vannak, mint más, hozzájuk hasonló országban, a tálibok folyamatosan merényleteket követnek el. Kiemelik azt is, ők mindannyian több alkalommal is próbáltak legálisan távozni a szülőországukból, erre azonban Afganisztánban nincs lehetőség.

Egy pakisztáni fiút, Szalmant uborkatisztítás közben szólítunk meg, azt mondja elhatárolódik a hétfőn történt incidenstől, egyáltalán nem támogatja az erőszakos viselkedést. Ő tanulni menne Németországba, mert Pakisztánban nincs rá lehetősége, annak ellenére, hogy ott nem rossz élet – magyarázza. Ennek kapcsán egy másik fiatalember elmondja, van, akinek jó, van akinek kevésbé jó Pakisztánban, s közben felemeli a fejét és a torkán lévő vágás hegeit mutogatja. Részleteket nem akar elárulni az őt ért támadásról, de azt elmeséli, hogy állítólag jól elverték a két pakisztáni férfit, akit a szexuális erőszakkal gyanúsítanak, s csak azt követően adták át a rendőrségnek, de névvel nem akar nyilatkozni, mert megtudták, hogy a megtámadott 14 éves lány édesapja állítólag rendőr. Ezek itt mind jó emberek, teszi hozzá egy másik férfi.

A központot egy határút választja el egy nagy, takaros udvartól, amely tele van játékokkal, birkákkal és háziállatokkal. Probojcsevity Laura él itt férjével, anyósával és két kiskorú gyermekével, a két éves kislányával és nyolc éves fiával. Azt mondja, a hétfőn történtek után már az udvarra sem meri kiengedni a gyerekeket.

Egyelőre nem fáznak a sátrakban éjszakázók

Egyelőre nem fáznak a sátrakban éjszakázók

– Állandóan konfliktusaink vannak, a nyáron tönkretették a veteményest, mindent felszedtek, amit magunknak ültettünk, sárgarépát, paprikát, eltüzelik a léckerítést, illetve azon főznek maguknak. Most diót jönnek szedni, ha a kerítésen kívül már elfogyott, akkor bejönnek az udvarba. A szemétről ne is beszéljünk. Szólunk a biztonságiaknak, a rendőrségnek, ki is jönnek, de nem lehetnek itt egész nap. Figyelmeztetik őket, de nem sokat ér. Az egyik birkánkat le kellett vágni, mert bedobálták a kenyeret, s az meg megette. Most már az udvarra se merem kiengedni a gyerekeket, ha a férjem nincs itthon, bezárkózunk. A szomszéd gyereknek a biciklijét akarták elvenni. Hét család él ebben az utcában, négy gyerek is van. Az MNT iskolabuszával mennek iskolába, de már nem merjük egyedül a sarokig sem kiengedni őket. Éjszaka is mászkálnak, s tavasz óta ez a gond, mi lesz télen? – teszi fel a kérdést a kétgyermekes anyuka, attól tartva, hogy akinek nem jut hely a központban, esetleg náluk, a melléképületekben próbál menedéket találni.

 Kihallgatták a támadókat

Az ügyészségen tegnap hallgatták ki azt a két pakisztáni állampolgárt,( M.A.R. 34 éves , B.Z.M. 22 éves),akik hétfőn este Szabadkán a Szabadkai úton megtámadtak egy kiskorú lányt és a rendőrségi közlemény szerint szexuálisan bántalmazták. A közleményben az áll, hogy a gyanúsítottak megpróbáltak elmenekülni a helyszínről, a rendőrség azonban elfogta őket és 48 órás őrizetbe vételt rendelt el számukra. Az ügyész a tegnapi kihallgatást követően 30 napra hosszabbította az elzárást, a sértett és a szemtanúk kihallgatása a jövő héten folytatódik.

Ez nem az első eset, amikor migránsok a helyi lakosságra támadnak. Augusztus közepén egy fiatalembert késsel sebesítettek meg a város központjában, állítólag ok nélkül.