2024. május 4., szombat

Két körgyűrű épül Topolyán

Jelentős előrelépések várhatók a városi vízvezeték-hálózat építése és rekonstrukciója terén

A topolyai városi vízvezeték-hálózat felújítási tervét tartalmazó műszaki tervdokumentáció a városi vezetékhálózat tíz körgyűrűre való felosztását is magában foglalja. A tíz körgyűrűből tíz napon belül kettőnek a kiépítése veszi kezdetét.

Összességében 5447 méter új, műanyag csövekből álló vízvezetékrendszer épül majd ki a beruházásnak köszönhetően.

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság résztámogatásával, önrész biztosításával indulhat meg a munka a topolyai Komgrad Közvállalat kivitelezésében. A munkálatok befejezésének határideje 75 naptári nap.

– Városunkra jelentősen kiható beruházásról van szó, amely az ivóvíz minőségén nagymértékben tud majd javítani. Topolyán a meglévő vezetékek, köztük a több mint negyvenéves, elsősorban horganyzott csövek elöregedtek, az azbesztcsöveket is mindenképpen szükséges lenne lecserélni. Sajnos a kis keresztmetszetű csövek miatt a minőségbeli romlás mellett a víznyomás csökkenésével is számolnunk kell. A felsoroltak miatt is prioritásként tekintünk a városi vízvezeték-hálózat építésére és rekonstrukciójára, és városfejlesztési tervünkben nagy horderejű beruházásként jelöltük meg azt az idei évre. A körgyűrűk építése tehát kiemelten fontos. Már évek óta rendelkezünk erre vonatkozóan elkészült műszaki tervdokumentációval is, amely összességében 180 millió dináros projektumot irányoz elő. A város vízszükségletét kielégítené tíz vízvezeték kiépítése, amely vezetékrendszer koncentrikus köröket, körgyűrűket képezne. A közeljövőben két körgyűrű kiépítése veszi majd kezdetét, a hatos és a kilences körgyűrűé, mely beruházás kivitelezésére résztámogatást is kaptunk a tartományi kormánytól – fejtette ki lapunknak nyilatkozva Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, aki kiemelte:

– Szeretnénk a jövőben továbbra is fejlesztéseket elősegíteni, eszközölni, a további körgyűrűk kiépítése és rekonstrukciója élveznek prioritást. Minden projektum, fejlesztés azonban külön megterhelést jelent a községi költségvetés számára, mivel támogatások esetében is a beruházásokra megítélt összegeket előre kell biztosítani. Csak a jól elvégzett és ellenőrzött munka után kaphatja meg önkormányzatunk a támogatásként megítélt összeget – fűzte hozzá Kislinder.

– Ez a projektum a fővezetékekre vonatkozik, amelyekre majd a háztartások rá tudnak kapcsolódni. Természetesen ezek a rendszerek tehermentesítik majd a meglévő hálózatot. 2016 áprilisában írtuk alá a tartománnyal a szerződést, amely a városi vízvezeték-hálózat építésére és rekonstrukciójára vonatkozik Topolyán. A projektum megvalósításához közösen járul hozzá önkormányzatunk és a tartományi kormány. 17 937 204 dinárt tesz ki a teljes projektum értéke, ez az áfa nélküli összeg. Áfával 21 524 644 dináros a beruházás, amelyből a forgalmi adót az önkormányzat fogja állni. A tartomány része 14 167 204 dinár, amely a teljes összeg 79%-a. Az önkormányzat ezen támogatási kerethez 3 770 000 dinárt tesz hozzá, amely a teljes összeg 21%-a, valamint az adó értékét is biztosítja. A résztámogatásként nyert összeg felét a kivitelezővel való szerződés-aláírás után kapjuk meg, a másik felét pedig a befejezett munkák után utalja át a tartomány. A munkálatokat a topolyai Komgrad Közvállalat fogja végezni, mivel a vízvezeték építésére városunkban kizárólagos joggal rendelkezik. 75 naptári nap alatt kell elvégezniük a munkálatokat, ha az időjárási viszonyok megengedik. A következő tíz napban elkezdődhet a munkafolyamat – összegzett Szatmári Adrián önkormányzati tanácsos, közbeszerzési és községfejlesztési tárcafelelős.

Összességében 5447 méter új, műanyag csövekből álló vízvezetékrendszer épül majd ki a beruházásnak köszönhetően. Mint megtudtuk, a hatos körgyűrű munkálatai a következő utcákat érintik (a jelzett terjedelemben): Đuro Đaković (588 m), Vásártér (628 m), Zombori utca (100 m), Svetozar Miletić (177 m), Orgona utca (230 m), Eötvös Loránd (242 m), Ady Endre (275 m), Oton Zupančič (227 m), Pajzs utca (245 m), Liliom utca (297 m), Dubrovniki utca (187 m), Vadász utca (130 m), Dózsa György (305 m). A kilences körgyűrűt illetően a Kossuth Lajos (857 m), a Bolmán (58 m), a Meredek (113 m), a Táncsics Mihály (321 m), a Petőfi brigád (228 m), a Spárta (240 m) utcában zajlanak majd munkálatok.