2024. május 6., hétfő

Kiaknázatlan lehetőségek

Rasim Ljajić: A szerbiai idegenforgalom olyan, mint a szerbiai foci: rengeteg a helyzet, gólok viszont nincsenek

A következő években sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hazai idegenforgalom fejlesztésére, hiszen Szerbia e téren kimagasló eredményeket érhetne el – hangoztatták tegnap a tartományi és a köztársasági képviselők Újvidéken, a LORIST gyűjtőnevű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítás második napján, amelyen az idegenforgalmi kiállításé volt a főszerep.

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, mielőtt megnyitotta volna a rendezvényt, megjegyezte, a kiállítás légköre igen kellemes, és szemmel láthatóan gazdagabb a felhozatal, mint a korábbi években.

– A LORIST keretében megszervezett turisztikai kiállítás nemcsak Újvidék és Vajdaság számára fontos, hanem országos szintű esemény, amelynek egyik célja az idegenforgalom fejlesztése. Hiszem, hogy a következő évi kiállítás még komolyabb lesz, persze ehhez az is kell, hogy a következő turistaszezon erős legyen. Sajnos a szerbiai idegenforgalmat sokan a szerbiai futballhoz hasonlítják: rengeteg a lehetőség, eredmények viszont nincsenek. Ezen kell a közeljövőben változtatnunk. Hiszem azt, hogy jól megfogalmazott stratégiákkal már jövőre eredményekről beszélhetünk, nem csupán a potenciálunkról – fejtette ki a tárcavezető.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója elmondta, az idei turisztikai kiállításra több ország is gazdag programmal rukkolt elő.

– Egyebek között Ciprus, Pakisztán, az Egyesült Arab Emirátusok, Nigéria, Spanyolország, Törökország mutatkozik be, a szomszédos országok, Szlovénia, Horvátország, Montenegró pedig a következő szezonra vonatkozó nyaralóprogramját tárja a látogatók elé. Évek óta igyekszünk fejleszteni a rendezvény idegenforgalmi kínálatát, remélem, hogy minden érdeklődő megtalálja a megfelelő programot, és a kiállítók is komoly üzleti kapcsolatokat alakítanak ki – mondta a vezérigazgató.

Branislav Mićunović, Montenegró szerbiai nagykövete felszólalásában kifejtette, országa nem első ízben partnere a rendezvénynek, és ez azt jelenti, hogy minden évben komolyan készülnek a LORIST gyűjtőnevű rendezvényre.

– Igyekeztünk minél részletesebben bemutatni turisztikai kínálatunkat, hiszen nálunk nemcsak strandolni lehet, hanem hegyi kirándulásokon is részt vehetnek a turisták, ha éppen kedvük van rá. Montenegró többfelekezetű, multikulturális állam, amelyben jóravaló, vendégszerető emberek élnek, akik minden látogatót szívesen várnak – magyarázta a nagykövet.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és turisztikai titkár, valamint kormányalelnök szerint az idei kiállítás iránti érdeklődés annak is köszönhető, hogy az Újvidéki Vásár és a turisztikai minisztérium felismerte a tartományi titkárság idegenforgalmi stratégiájának fontosságát, és e területek, mint a vallásturizmus, a vadászati, valamint a falusi turizmus vagy a gasztronómiai idegenforgalom részletes fejlesztésére is kitér. Hogy mindez megvalósuljon, a tartománynak szüksége van az önkormányzatok és az idegenforgalmi tárca segítségére is. Pontos, jól megfogalmazott elgondolásokkal és jó fejlesztési tervekkel minden téren megvalósítható a fejlődés – húzta alá a tartományi titkár.