2024. május 7., kedd

Szombat éjfélig kell megérkezniük a levélszavazatoknak

A kvótareferendumra a postán küldött levélszavazatoknak október 1-jén éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába (NVI), de le lehet adni azokat vasárnap, a szavazás napján a külképviseleteken is – így a Magyarország szabadkai főkonzulátusán –, valamint az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein. Akik előzőleg azt kérték, hogy a magyar külképviseleten vehessék át a szavazati levélcsomagjukat, azok ezt a szabadkai főkonzulátuson ma 18 óráig tehetik meg.

A referendum akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgárnak több mint a fele érvényes szavazatot adott le (Molnár Edvárd/MTI)

A referendum akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgárnak több mint a fele érvényes szavazatot adott le (Molnár Edvárd/MTI)

Bár a magyar és a szerb posta bérmentesen fogadja a levélszavazatokat, az idő szűkössége miatt postán már nem érdemes kockára tenni a voks megérkezését, amelyek közül – a magas érvényességi küszöb miatt – akár egyetlen szavazat is döntő lehet.

A szabadkai főkonzulátuson ma van a szavazati borítékok átadásának az utolsó napja, a külképviseleten meghosszabbított határidővel, 7.30-tól 18 óráig fogadják a voksokat. Nem kell személyesen befáradni, bárki elhelyezheti az urnában, akire rábízzuk a levélszavazatot. Akinek azonban elfoglaltsága miatt nem sikerült eljuttatnia a voksát tartalmazó borítékot péntek 18 óráig valamelyik magyar külképviseletre, az vasárnap, a referendum napján is leadhatja a levélszavazatát. Október 2-án a szabadkai főkonzulátuson, akárcsak a magyarországi egyéni választókerületek székhelyein 6-tól 19 óráig lehet voksolni és leadni a levélszavazatokat.

Az NVI szerdán közölte, hogy az addig beérkezett levélszavazatok közül minden ötödik-hatodik érvénytelen volt. A leggyakoribb hibaként említették, hogy a választópolgár nem adta meg vagy nem a nyilvántartásban szereplő adatokkal megegyezően adta meg az anyja nevét.

Figyelmesen kell tehát kitölteni az azonosító nyilatkozatot, nem a számunkra megszokott szerbiai, hanem a magyarországi kitöltési gyakorlatot szem előtt tartva. Érvénytelen lehet a voks akkor is, ha nem helyeztük el a szavazólapot a felirat nélküli kis borítékban, és ha azt nem ragasztottuk le. A kitöltött azonosító nyilatkozatot a szavazólapot tartalmazó zárt borítékkal együtt a válaszborítékba kell helyezni, azt pedig le kell ragasztani a borítékban található öntapadós matricával.