2024. május 6., hétfő
23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál – Szabadka

„Szívügyünk a határon túli magyarok sorsa”

Író-olvasó találkozó zajlott gyermekeknek a szabadkai Városi Könyvtárban, a Csillaghúr és barátai kiadványok szerzőivel, Sás Károllyal és Sás Ildikóval

A 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál egyik kísérőrendezvényére a szabadkai Városi Könyvtárban került sor, ahol a gyermekirodalom találkozott a zenével. Gödöllőről érkezett Sás Károly és lánya, Sás Ildikó, a Csillaghúr és barátai kiadványok szerzői.

Sás Károly és Sás Ildikó a szabadkai Városi Könyvtárban

Sás Károly és Sás Ildikó a szabadkai Városi Könyvtárban

Sás Károly pedagógus, író, zeneszerző és dalszövegíró. Több hangszeren játszik – a Csillaghúr zenekarban billentyűsként –, de folyamatosan újabbakkal is megismerkedik. Zenét már tizenéves korától, gyermekdalokat pedig 2011 óta ír, ekkor alapította meg a Csillaghúr együttest. A zenekar munkájába a lánya, Sás Ildikó bekapcsolódott, ennek eredménye kettejük közös alkotása, a 2013-ban megjelent Csillaghúr és barátai, amelynek tavaly a második része is megjelent. Sás Ildikó kiskora óta zeneiskolában tanult fuvolázni, emellett énekel, és immár zeneszerzéssel is foglalkozik. Ugyanakkor a mesekönyvet is ő illusztrálta, ezáltal felfedezve egy újabb örömteli alkotó tevékenységet. A kiadványok az óvodásoktól kezdve a hatodik osztályos korosztályt célozzák meg, de bájos szereplőit és fülbemászó dalait az egész család kedveli.

A könyv főhőse Csillaghúr, egy kedves kis viráglány, aki útra kel barátaival, hogy megismerkedjen az erdővel, mezővel és annak lakóival, a sorozat második részében pedig újabb barátokra talál. A Csillaghúr és barátai nem csupán egy mesekönyv, hanem magában foglalja egyebek közt a Csillaghúr zenekar CD-jét is. A szerzők ennek szellemében állítják össze interaktív műsorukat, amelyen ezúttal szabadkai tanulók vettek részt. A zenés, mesés műsor folyamán a gyerekek megismerkedtek Csillaghúrral és rokonszenves barátaival is, például Lukáccsal, a fakopánccsal, Ugronnal, a békával, Denivel, a denevérrel és a többiekkel. A bemutató során zenélésre is sor került, etöbb hangszer is előkerült, a tanulók is kivették részüket a muzsikálásból, ajándékba pedig könyvjelzőt kaptak. Sás Ildikó lapunknak a műsor után elmondta:

– Egy kislány odajött hozzám, és közölte, hogy azt hitte, hogy unalmas lesz a műsor, de nem így volt. Örülünk az ilyen visszaigazolásnak, amikor ugyanis a gyerekek azt hallják, hogy író-olvasó találkozó, azt gondolják csak csendben kell majd ülniük. Nálunk ez nem így van, a műsorba a gyerekeket is bevonjuk – hallottuk Sás Ildikótól, míg Sás Károly arról szólt, hogy nagy örömmel mennek a határon túlra is.

– Kitűzött célunk, hogy eljussunk minél több határon túli településre, így sikerült elmennünk Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe, Horvátországba, nagy örömünkre Vajdaságba, hamarosan pedig Szlovénia felé vesszük az irányt. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a határainkon túli összes településre fellépési díj nélkül megyünk. Ez számunkra küldetés, amit nagyon komolyan veszünk. Adni szeretnénk, erősíteni azokat, akik hosszú évtizedek után is megtartották a magyarságukat. Szívügyünk a határon túli magyarok sorsa – mondta Sás Károly.

  Számoltuk a bárányokat

 Az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház előadásában, A kilencedik bárányka című bábprodukciót láthattuk szerdán este a zsúfolásig megtelt szabadkai Gyermekszínházban. Az előadás során megismertünk egy kisfiút, aki első iskolai napjára készül, de annyira izgul, hogy nem bír elaludni. Az anyja egy ősrégi módszert ajánl neki, hogy számolja a bárányokat. A kisfiú, habár még nehézkesen tud számolni, tesz egy próbát. Elképzeli a zöld mezőt, a kerítést és a vígan ugrándozó bárányokat. Amikor azonban a kilencedikhez ér, elalszik és már nem mondja ki a számot. A kilencedik báránykának így nem sikerül átugrania a kerítést, és egyenesen a fiú látomásaiba landol. Innentől kezdetét veszi a mókás kaland, amely során a bárányka rákényszerül megtanítani a kisfiút számolni, hogy végre ő is átugorhassa a kerítést. Az előadás azon túl, hogy szellemes, szórakoztató és mulatságos, a valós életet veszi alapul. Szól a szorongásról, az újtól való félelemtől, a kitűzött cél eléréséhez vezető útról. Közben metaforákat használ, a kerítés az életben keletkező akadályokat jeleníti meg, amelyek előtt megtorpanunk. Tanulságként a mese a feladás helyett a fejlődést ajánlja, amely hozzásegít ahhoz, hogy megoldjuk a problémákat.

Ma fejeződik be a Gyermekszínházi Fesztivál

 A versenyprogram keretében a Gyermekszínházban ma 10 órakor a Karácsony estéje című orosz előadást játsszák, amelyet tizenkét éven felülieknek ajánlanak. 12 órakor a Kosztolányi Dezső Színházban sor kerül A kacsa, a halál és a tulipán szlovén produkcióra. A versenyprogramon kívül, 17 órakor a Gyermekszínházban, A kis herceg című montenegrói előadást nézhetik meg az érdeklődők. A Szabadegyetem mozitermében a Petar Lalović rendező munkásságának szentelt filmciklus keretében 10 órakor az 1987-ben készült Svet koji nestaje című filmet vetítik. Ugyancsak a Szabadegyetemen 13 órakor Ljubica Suturović és Arsen Ćosić tart bábműhelyt gyerekeknek. Ha az idő megengedi, a főtéren 17 órakor szórakoztató és táncműsor várja az érdeklődőket. A lettországi Ziluks színház bemutatja a Spriditis című előadást, majd pedig fellépnek a Bunjevačko kolo és a Stars táncstúdió tagjai. A záróceremóniára 20 órakor a Gyermekszínházban kerül sor, ahol a díjátadóval lezárul a fesztivál.

Nyitókép: Sás Károly és Sás Ildikó a szabadkai Városi Könyvtárban