2024. május 6., hétfő

Precedenst teremthet a magyar kvótareferendum

Tegnap Péterrévén tartottak lakossági fórumot a migránsválságról

Tegnap este a péterrévei helyi közösségben is megtartották a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében azt a lakossági fórumot, amelyen Baráth Gábor történész, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanára A változó világ – migrációs válság címmel tartott előadást.

Fotó: Fehér Rózsa

A migráció okairól és következményeiről szóló prezentáció után mgr. Fehér László, a VMSZ intézőbizottságának a tagja emlékeztetett arra, hogy a vasárnapi népszavazással nemcsak a migrációs politika, de az EU bürokratizmusa is megváltozhat, és a nemzetállamok több szuverenitást kaphatnak.
Kinka Erzsébet, a VMSZ péterrévei szervezetének elnöke elmondta: ma már valóban a magyar nemzet részévé váltak a határon túliak is, akik a nemleges szavazással erősíthetik a magyar összetartozást, Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy lejárt a struccpolitika ideje, és a kettős magyar állampolgársággal nyert jogok mellett a kötelességeket is teljesíteni kell. Szmieskó Zoltán, a Magyar Egység Párt elnöke szerint olyan fontos összmagyar és európai kérdésről születhet döntés október 2-án, amely előbb-utóbb Szerbiát is komolyan érinteni fogja.
Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy mivel globális problémáról van szó, mindenki éljen a szavazati jogával, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán él.
– Az elmúlt bő egy év bebizonyította azt, hogy lehet eredményeket elérni a migránskérdés kezelésében, hiszen a magyar határzár nélkül most is olyan állapotok lennének a szerb–magyar határon, mint amilyenek tavaly nyáron voltak. Mi a szerbiai parlamentben megtesszük, amit ezzel kapcsolatosan tehetünk, a VMSZ ezen a fórumon elsőként hívta fel a figyelmet erre a problémára. A magyar kormány részéről bátor lépés volt az a döntés, hogy népszavazást tart erről a kérdésről. Ez precedens értékű esemény lesz, hiszen biztos vagyok abban, hogy más országok is követni fogják a magyar példát. Mostanában azt is tapasztalhatjuk, hogy egyre több uniós ország álláspontja közeledik a magyar állásponthoz – mondta el Pásztor Bálint