2024. május 7., kedd

Elfogadták a költségvetés módosítását

IPA határon átnyúló támogatásból megépül a palicsi kultúrotthon

Több mint félórás késéssel kezdődött meg a városi képviselő-testület negyedik ülése, mert valamilyen oknál fogva nem működött a szavazórendszer. A képviselő-testület tegnap elfogadta a költségvetés módosítását, amelynek értelmében 630 millióval lett több a rendelkezésre álló pénz, vagyis összesen 6,3 milliárd dinár. A pénzeszközöket többek között a Fejlesztési Bank hitelére, az iskoláskor előtti intézmény működésére és a vámterminál kiépítésére különítették el.

Szabadka város költségvetésének a 2016. I. 1-jétől 2016. VI. 30-áig terjedő időszakban történt megvalósításáról szóló beszámolót Dubravka Rodić, a pénzügyi titkárság titkára tartotta meg. Elmondta, hogy 2 milliárd 331 millió dinár állt rendelkezésre az első fél évben. A város kölcsönt vett fel a városi trezorból, mintegy százmillió dinárt. Általánosságban az előző év ezen periódusához képest több területen is többet költött a város, sok esetben azért volt ez így, mert ebben az évben rendezte az előző évi tartozásokat. Az első hat hónapban a város a hiteleit is törlesztette, időben és minden kötelezettségének eleget tett ezen a téren – ismertette a megbízott.

Saša Vučinić, a DP frakcióvezetője emlékeztetett, hogy a költségvetés elfogadásakor felhívták a figyelmet, hogy az nem reális, és mintegy egymilliárd dináros hiánnyal fog járni. Mindez ami elhangzott annak a bizonyítéka, hogy igazuk volt. A napirendi pontot többséggel és hét tartózkodással elfogadták.

A költségvetés módosítása kapcsán Dubravka Rodić elmondta, februárban már volt egy költségvetés-módosítás az alkalmazottak számának maximalizálása miatt, a mostanira többek között azért van szükség, mert a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény szeptember 15-éig volt köteles végrehajtani a racionalizációt, s a módosításra azért van szükség, hogy a jövőben az intézmény zavartalanul működhessen. A revizorok javaslata szerint módosítani kellett a vízellátásra kapott támogatás kimutatását is a költségvetésben.

Saša Vučinić közölte, hogy csak könyvelési szempontból tűnik úgy, mintha nagyobb lenne a költségvetés 625 millióval.

Kern Sólya Mária, a VMSZ képviselője elmondta, támogatják a módosítást.

– Ami a költségeket illeti, az is pozitívan értékelendő, hogy a megkezdett beruházások folytatódnak, átirányítással lehet pótolni a vállalt kötelezettségeket, és a nem tervezett költségeket is fedni tudjuk. A vámterminál megnyitása is nagyon pozitívan értékelendő. IPA határon átnyúló programból megvalósul a palicsi kultúrotthon kiépítése, ez nemcsak a palicsiak számára fontos, a város az önrészt is előirányozta. Csantavéren is új utca épülhet, a Vörös csillag utca. Ez csak néhány olyan apró elem, ami alapján azt mondhatjuk, hogy a VMSZ támogatja ezt a módosítást – mondta Kern Sólya.

A költségvetés módosítását 55 igen, 7 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület.

A képviselők négy részletes szabályozási terv kidolgozását is támogatták. A valamikori Kosta Nađ laktanyakomplexum területét, a vámraktár területét és a sándori helyi közösség tervét, illetve Kisradanovác rendezési tervét. Ez utóbbinak köszönhetően egy pravoszláv templom építésének lehetőségét biztosítják az egyháznak Kisradanovácon.

Maglai Jenő örömét fejezte ki, hogy ez a terv végre elkészült, de hozzátette, ez a terv elkészülhetett volna hét-nyolc hónappal ezelőtt is.

– A Városi Tanács többsége akkor, nem tudom mi okból, nem támogatta ezt a javaslatot. Majdnem az egész évet elveszítettük, de jó, hogy végre elkezdődik a munka. Azon a területen akár egy felsőfokú oktatói központ, egy egyetemi központ is elkészülhet – tette hozzá Maglai.

A képviselők döntöttek a kínai Shaoszhing prefektúra szintű várossal, valamint a Banja Luka várossal való együttműködés megkötéséről. Mindkét esetben elsősorban az oktatás és a tudomány, valamint a művelődés terén várható együttműködés.

A Szabadka Város Közigazgatási Hivataláról szóló rendelet módosítása a polgármester tanácsadóinak számáról szóló döntés. Maglai Jenő a napirendi pont kapcsán azt mondta, komoly fenntartásaik vannak ez a napirendi pont kapcsán, a tanácsadók, segédek száma megkétszereződik. A Városi tanács tagjainak hétről kilencre való növelése már kiadás, hát még ha a segédek száma is duplázódik. Mi nem támogatjuk ezt a döntést, annak ellenére, hogy vannak területek, amelyeket jól kidolgoztak – mondta.

Bogdan Laban polgármester közölte, nem duplázódnak a funkciók, itt egy olyan csapat alakul, amely eredményeket hoz majd. Nem kárt okozunk ezzel a szabadkaiaknak, hanem egy eredményes csapatot hozunk létre – mondta.

A Szabadka Város területéről származó hallgatók ösztöndíjazásáról szóló rendelet módosítása és kiegészítése a feltételek szigorítását vonják maguk után. Csakis azok részesülhetnek önkormányzati ösztöndíjban, akik állami költségvetésen tanulnak, illetve időben végzik tanulmányaikat, előnyt élveznek azok, akik hiányszakmát tanulnak, de a szükséges dokumentáció listája is bővült.

A város arról is döntött, hogy a jövőben már nem alapítója a Szabadkai Rádiónak.

A Stadion Kommunális Közvállalat árjegyzékének módosítása kapcsán Saša Vučinić és Josipa Ivanković is rámutatott arra, hogy a vállalatnak át kellene dolgoznia a javaslatot, mert a reklámhelyek kiadásából származó bevételt a kluboknak kellene kapniuk. Tót Róbert, a közvállalat igazgatója kiemelte, az elmúlt négy évben ugyanaz a költségvetése a közvállalatnak, fel kell fogni, hogy a szocializmus már elmúlt, ha mindent ingyen adunk, akkor megint nagyon rossz helyzetbe kerül a vállalat.

Nemanja Simović, a VT sporttal megbízott tagja kiemelte, csak a parketten lévő reklámokat érinti ez a rendelet, valahonnan bevételre kell szert tennie a vállalatnak, ha folyamatosan csökken a költségvetése.

– Megértem a sportmunkásokat, de emlékeztetnem kell, hogy 109 millióval segítjük a közvállalatot, ezért a szabadkai klubok ingyen edzhetnek, ami sok városban már nincs így. Végül 39 igen 13 nem szavazattal elfogadták a javaslatot.

A Temetkezési Kommunális Közvállalat Szabadka, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat és a Palicsi Park Idegenforgalmi Területfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság, Palics 2016. évi működési terve módosítását és kiegészítését is elfogadták a képviselők.

Maglai Jenő a napirendi pont kapcsán azt mondta, a Pogrebno működési terve ellentétes azzal a döntéssel, ami ennek az ülésnek a 67. napirendi pontja.

– Azt javasoljuk, hogy megszűnjön a monopólium, ezzel a döntéssel pedig a monopolhelyzet továbbra is fennáll, a költségek pedig nőnek, 8-10 alkalmazott felvételét tervezik. Ennyit a magánvállalatok elbocsátanak, a közvállalat pedig felveszi őket. Ennek a játéknak véget kell vetni. A másik pedig két személygépkocsi megvétele, több mint kétmillió dinár értékben, nem tudom mi szükség van erre? Nem tudjuk támogatni ezt a működési tervet, mondta.

A felszólalás ellenére 41 igen, 8 nem, 3 tartózkodás szavazattal elfogadták a módosításokat.

A hatalom és az ellenzék között nagy vita alakult ki a nyereségelosztást illetően is.

Dobó Márta, a VMSZ képviselője azt mondta, hogy jelentős a több mint hatvan milliós befizetés a nyolc közvállalat részéről. Ha jó gazdaként működtetünk egy vállalatot, akkor visszafelé is tudunk juttatni pénzt, minden közvállalatot próbálunk arra biztatni, hogy úgy irányítsák az eszközöket, az alapítóknak is jusson belőle, mondta.

Josipa Ivanković arra hívta fel a figyelmet, hogy a földművesek még júliusban licitáltak az állami földterületekre, a szerződéseket azonban a mai napig nem írták alá. Felszólalásával sürgetni szeretné a döntés meghozatalát.

Lapzártakor az ülés még tartott.