2024. május 6., hétfő

Ínséges évek után Kánaán

Aleksandar Vučić a kormány gazdasági politikájának módosítását jelentette be

A takarékoskodást követően hamarosan megkezdődik a növekedés időszaka, közölte Aleksandar Vučić miniszterelnök a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva.

Mint hozzátette, a kormány a jövőben a fogyasztást igyekszik majd serkenteni. Mindezt annak érdekében, hogy Szerbia úgy írja be magát a történelem lapjaira, mint az ország, amely a leggyorsabban lábalt ki a gazdasági válságból és lehetetlen körülmények között ért el lenyűgöző eredményeket, emelte ki a kormány első embere.
Vučić elmondása szerint a növekedés alapját az új beruházások, a kivitel növekedése és a fogyasztás serkentése fogja eredményezni. Azzal kapcsolatban, hogy miből vásárol majd az eddigieknél nagyobb lelkesedéssel a szerbiai átlagpolgár, a miniszterelnök példaként a minimálbér növelését említette. Az országban nagyjából 350 ezer polgár – java részük a magánszektorban dolgozik – visz haza minimálbért, az ő fizetésük átlagban nyolc százalékkal növekszik, mondta Vučić.
– Arról se tessék megfeledkezni, hogy a közszférában is növekedni fognak a bérek. Ez szintén nagyjából 350 ezer embert érint. Ezen felül egyszeri támogatásokat is kiutalunk majd, valamint a nyugdíjak is növekedni fognak, még ha nem is sokat. Mindez igenis is fokozni fogja a fogyasztást. A gazdasági növekedés új forrásait kell felkutatnunk. Csakis akkor lehetünk túlélők, ha a növekedés 2,7 és 3 százalék között fog mozogni. A 3 százalékos növekedés egy milliárd eurót jelent. Ezt a pénzt elkölthetjük, befektethetjük, a növekedés további serkentésére fordíthatjuk. Emlékeztetnék, hogy tavaly 0,8 százalékos növekedést produkáltunk, idén pedig már 2,7, vagy 2,8 százalékost – fogalmazott Vučić.
A fenntartható fejlődés szempontjából a miniszterelnök rendkívül fontosnak tartja az oktatást, mivel értékelése szerint csakis szakképzett munkásokkal lehetséges sikert elérni.
Vučić szerint a politikának nem szabad a gazdasági növekedés útjába állnia, ezért természetesnek és dicséretesnek tartja, hogy a szerbiai üzletemberek albán és koszovói albán üzletemberekkel is együttműködnek.
A Költségvetési Tanács azon értékelésével kapcsolatban, hogy a leglenyűgözőbb gazdasági eredmények semmit sem érnek, ha az állami vállalatok átszervezése sikertelen lesz, a miniszterelnök ismét egy példával igyekezett megcáfolni a pesszimista hozzáállást. Elmondása szerint a Szerbiai Villanygazdaság esetében az eddigi reform annyira sikeres volt, hogy a vállalat számláján 55 milliárd dinár van, erre pedig még soha nem volt példa. Az viszont nem jó, hogy az EPS nem költi a pénzt, mert bár a takarékoskodás az elsődleges cél, a fejlődés érdekében beruházásokat kell megvalósítani, például újításokat elvégezni a rendszeren, tette hozzá Vučić.