2024. május 2., csütörtök

Az óvodába költözött a sérültek napközi otthona

Augusztus elsején nyitotta meg kapuit Óbecsén, a Kisrétben lévő Veljko Vlahović utca egyik társasházának a földszintjén a testi fogyatékkal és fejlődési rendellenességgel élő gyerekek számára létrehozott ingyenes napközi otthon.

A napközi mintegy három hónap után a héten elköltözött a Gerontológiai Központ által ingyen rendelkezésükre bocsátott ingatlanból, a projekt vezetői ugyanis úgy ítélték meg, hogy a lakás nincs megfelelően felszerelve, nincs megoldva a fűtés, és messze van a városközponttól, az iskoláktól és az óvodától. A gyerekekkel ezentúl a Labud Pejović óvoda Gerberék utcai épületében foglalkoznak a szakemberek.
Ivona Božovićot a múlt héten nevezte ki a községi képviselő-testület az óbecsei Szociális Védelmi Központ igazgatójává, eddig ő volt a napközis projekt koordinátora. Elmondása szerint az új épületben több szobájuk lesz, és ezek inkább megfelelnek a testi fogyatékkal élő gyerekek igényeinek. Az óvodával való együttműködésnek köszönhetően a napközisek most már az ingyen uzsonnához és ebédhez is hozzájutnak. Augusztus óta összesen 16 gyermek látogatta a napközi otthont, és több önkéntes kreatív foglalkozások keretében nyújtott segítséget.
Az intézmény munkanapokon fél 8 és 14 óra között foglalkozik azokkal az 5 és 18 év közötti gyerekekkel, akik óvodai fejlesztő csoportba járnak, illetve az inkluzív oktatási rendszer keretében tanulnak. Ivona Božović szerint ezt a korhatárt nem veszik szigorúan, és minden olyan gyermeket szeretettel fogadnak, aki segítségre szorul. A gyerekek a napköziben többek között terápiákon, képzéseken vesznek részt, segítséget kapnak a tanuláshoz és a házi feladat elkészítéséhez, valamint kézimunkáznak is. A szülők akár csak néhány órára is elhozhatják ide a gyermeküket.
A Szociális Védelmi Központ napközis projektje év végéig szól, és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Védelmi Minisztérium, valamint az óbecsei önkormányzat támogatja. Ígéretek szerint a napközi jövőre is folytathatja működését.