2024. május 6., hétfő

Részarányos foglalkoztatás az iskolákban

Vicsek Annamária: A kis létszámú osztályok esetében a minisztérium engedékenyebb volt, mint tavaly

A szerb mint környezetnyelv tanítása körüli változásokat még tíz évvel ezelőtt kezdeményezték különböző intézmények, hogy aztán két évvel ezelőtt megalakuljon az a munkacsoport a minisztériumon belül, amelyet a standardok kidolgozásával bíztak meg. A héten a standardok elkészültek, és ezzel jelentősen nagyobb lendültet vett e tantárgy kidolgozása, tudtuk meg Vicsek Annamáriától, az oktatási minisztérium államtitkárától.

– Ezen a héten írtam alá azt a kísérőlevelet, amelyben a minisztérium továbbítja a javasolt standardokat az Országos Oktatási Tanácsnak elfogadásra. Most már csak a miniszternek kell jóváhagynia, és az oktatási tanács a kezébe veheti azokat – emelte ki Vicsek Annamária. Majd az elkövetkező időszak eseményeit részletezve folytatta: – Miután az oktatási tanács elfogadja ezeket a standardokat, és az Oktatás Minőségbiztosításával Megbízott Intézet is jóváhagyja, a tantervet az Oktatásfejlesztéssel Megbízott Intézet dolgozza ki. Majd csak a tanterv alapján kezdhetik el a tankönyvek kidolgozását – magyarázta.

Az államtitkár rámutatott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciós szerződésében is benne van, hogy a 2017/18-as tanévtől már az új tanterv szerint történik a szerb nyelv, mint nem anyanyelv oktatása, de tudva, ahhoz, hogy az Oktatásfejlesztéssel Megbízott Intézet egy tantárgyra, egy adott osztályra kidolgozzon egy programot, hat hónapra van szüksége, közben a szerb, mint nem anyanyelv esetében három tudásszinten folyik majd az oktatás, a koalíciós szerződésbe foglaltak elég ambiciózusnak tűnnek. De abban bíznak, hogy legalább az általános iskolában az első és az ötödik, valamint a középiskolában az első osztályban a jövő tanévtől már az új tanterv szerint történik ennek a tantárgynak az oktatása.

 LIBERÁLISABB HOZZÁÁLLÁS

– Ebben a tanévben, úgy tűnik, nagyobb a nyitottság a kis létszámú osztályok jóváhagyása iránt, függetlenül attól, hogy a minisztérium nagyon komolyan veszi a racionalizációt. Ebben az is benne van, hogy az előző évek kemény visszautasításán okulva, valószínűleg nem mindenki kérvényezte a kis létszámú osztály jóváhagyását. Viszont azok az esetek, amelyek szeptember 20-a után, amióta én itt vagyok, hozzám kerültek – ebből nem volt sok –, mind el lettek fogadva. Az előzőek esetében pedig a minisztérium hozzáállása az volt, hogy olyan esetekben, amikor falusi iskolákról van szó, vagy ahol a közelben nincsen másik iskola, akkor hagyták jóvá ezeknek az osztályoknak a működését, amennyiben minimum 5 gyermek volt az osztályban – tudtuk meg az államtitkártól.

Vicsek Annamária elmondta, felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Tanáccsal, illetve a tartományi oktatási titkársággal, hogy kiderítsék, azok az iskolák közül, amelyek ehhez a két szervhez fordultak segítségért, hányan kapták meg a visszajelzést, illetve megtarthatták-e a kis létszámú osztályokat. Elmondta, ezen a héten történik azoknak a vajdasági iskoláknak a feltérképezése, ahol magyarul is folyik az oktatás, hogy kiderüljön, a minisztérium jóváhagyta-e a 15-nél kisebb létszámú osztályok működését.

– Augusztus végén a minisztérium olyan rendeletet küldött ki az iskolaigazgatóságoknak, rajtuk keresztül pedig az iskoláknak, hogy csak az első és az ötödik osztályban szükséges jóváhagyási kérelmet benyújtani. Ugyanis a már működő osztályok esetében a korábbi jóváhagyások érvényesek – mutatott rá.

 A TANÜGYI DOLGOZÓK LÉTSZÁMÁRÓL

A gyermekek és az osztályok létszáma több szempontból is fontos, hiszen ettől függ nem csak az, hogy megmarad a tanárok és tanítók állása, hanem az is, hogy hány szakmunkatársat, kisegítőszemélyzetet alkalmazhatnak az iskolák.

– A kicsi iskolák esetében, illetve azok az iskolák esetében, ahol több objektumban folyik az oktatás, nagy gondot jelet, ha nincs elég szakember, vagy takarító minden épületre, vagy nem jut minden épületre igazgatóhelyettes. Az ezzel kapcsolatos kérvények is eljutnak hozzám, ami azért fontos, mert kihatással tudok lenni arra, hogy magyar tannyelvű iskolák esetében arra is odafigyeljen a minisztérium, hogy a pedagógus, vagy pszichológus alkalmazása esetén, az adott szakembernek a környezet nyelvét is ismerni kelljen. A részarányos foglalkoztatásra a korábbi esetben ezen a szinten nem tudtunk kihatni, most igen – mondta az államtitkár.