2024. május 3., péntek

Az oroszokat az ütőcsere sem zavarta meg

A nyolcaddöntőben búcsúztak a szerbiai férfi párosok – Nem jutott döntőbe a Karakašević/Paškauskienė vegyes páros

Sem a Pető Zsolt/Marko Jevtović, sem az Aleksandar Karakašević/Bojan Tokić férfi párosnak nem sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé a budapesti Európa-bajnokságon. A Tüskecsarnokban zajló verseny negyedik játéknapján Karakašević a litván Rūta Paškauskienėvel az oldalán az elődöntőben szenvedett vereséget, így bronzérmesként zárta az Eb-t.

Pető és Jevtović is tudta, a harmadik helyen kiemelt, orosz Livencov/Pajkov kettős kemény dió lesz a nyolcaddöntőben, de arra azért egyikük sem számított, hogy ellenfeleik lehetetlen pozícióból is több nyerő ütést produkálnak majd. Márpedig ez történt, a két orosz játékosnak nagyon sült a keze, s végül 4:2-re nyertek. A hatodik szettben felcsillant némi reménysugár az egyenlítésre, amikor Livencov egyik pontot érő ütése után az ütője beleakadt az asztalba, s megsérült a gumi. A főbíró engedélyével ütőt cserélt, s a néhány szerbiai szurkoló elkezdett bizakodni, talán ez majd megzavarja az oroszokat. A bizakodás pár másodpercig tartott, pontosan addig, amíg Livencov egy irtózatosan nagy tenyeressel újabb pontot nyert.

– Ismertük már korábbról az oroszokat, ők voltak a mérkőzés esélyesei, s sajnos érvényesítették a papírformát – mondta a mérkőzés után Pető Zsolt, aki szerint a második szett volt a döntő, amikor játszmalabdájuk volt az 1:1-hez, de végül az oroszok húztak el 2:0-ra. – Sajnálom, hogy vége lett számunkra az Eb-nek, bíztunk a sikerben, de most így sikerült. Ami a kontinensbajnokságot illeti, kicsit többet vártam magamtól, s remélem, hogy a jövőben sikerül főtáblára jutnom.

Pető a párosban elszenvedett vereség után azonnal autóba ült és Innsbruckba utazott, ahol szombaton 9 órakor már ligamérkőzést játszott, jövő héten pedig Lengyelországban BL-meccsen áll asztalhoz. – Sűrű lesz az október vége és a november, de ez új kihívásokat is jelent, remélem új győzelmeket is – nyilatkozta a temerini játékos, aki hozzátette, a BL-ben a csoport harmadik hely megszerzését tűzték ki célul, ami ETTU-kupás szereplést jelentene.

Óriási küzdelemben veszített a Karakašević/Tokić kettős, amely végül hét játszmában kapott ki a portugál Gerlado/Apolonia párostól. Karakaševićnek a mérkőzés után éppen hogy egy szusszanásnyi ideje maradt, ugyanis a vegyes párosok elődöntőjében kellett számot adnia tudásáról. A fáradság jelei kezdtek megmutatkozni a belgrádi játékoson, így végül a svéd Karlsson/Ekholm vegyes páros jutott a fináléba.

Női párosban van magyar a nyolc között, de meglepetésre nem a Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm jutott be a negyeddöntőbe, hanem a Pergel Szandra/Madarász Dóra alkotta páros, akik szombaton 10 órakor a luxemburgi Sarah De Nutte és Ni Xia Lian duó ellen már az éremért játszanak.

Lupulescu: Közel vagyunk az élmezőnyhöz, mégis oly távol

Nicolae Lupulescu, a női válogatott szövtetségi kapitánya röviden összegezte az Eb-n látottakat: – Izabela Lupulescu a tapasztalatlansága miatt veszített el két olyan meccset, amit meg is nyerhetett volna, hiszen hét játszmában kapott ki. Makszuti az Európa-bajnok Samarátol veszített, úgy, hogy meccslabdája volt. A nagy lehetőség kapujában megtorpant, s ez is jelzi, hogy még többet kell dolgozni, hogy egy ilyen értékes skalpot begyűjtsön a jövőben. Todorović a szlovák Balažovától kapott ki hét szettben, az utolsó 11:9 volt. Azt mondanám, hogy közel vagyunk az élmezőnyhöz, mégis oly távol.

• Mi motiválta, hogy szövetségi kapitány legyen?

– Azért pályáztam meg a szövetségi kapitányi posztot, mert most már eljött azoknak a játékosoknak az ideje, akiket én a korosztályos Európa-bajnokságokon vezettem. Az előző szövetségi kapitánytól származó információim szerint Fehér Gabriella és Erdélyi Annamária már nem játszanak a válogatottban, utóbbi sérüléssel is bajlódik, ezért nem vett részt az Eb-n, így logikus volt, hogy a fiatalok kapjanak helyet a nemzeti együttesben. Megpróbálunk egy új gerincet kialakítani a válogatottnak, s ezért Todorović, Makszuti, Izabela Lupulescu mellé az óbecsei edzőtáborba meghívtuk azokat, akik potenciális jelöltek a válogatottba kerülésre. Molnár Mónika, Anelia Lupulescu, Fenyvesi Anna Zsófia és Truzsinszki Viktória is jelen volt a felkészülésen, csakúgy, mint a fiatalabbak közül Dragana Vignjević és Surján Szabina. A női asztalitenisz sorsáért nem kell aggódni, de nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy előrébb lépjünk, hogy az ifjúsági sikereket egyszer majd a felnőttek között is megismételjük.

• Ez azt jelenti, hogy Fehérre és Erdélyire a jövőben nem számít a szerb válogatott?

– Ha Fehér és Erdélyi is válogatott lesz, akkor megint elvesszük a lehetőséget a fiataloktól. Az én véleményem, hogy ők ketten már kiugró eredményre nem lesznek képesek, esetleg megtartják a jelenlegi szintet, éppen ezért a fiatalabbaknak kell megadni az esélyt. Meg kell nézni, hogy más szövetségek mit csinálnak: nagyon sok helyen a fiatalokat válogatják be, hogy pár év múlva ennek meglegyen az eredménye.

• Nem titok, hogy a Szerbiai Asztalitenisz-szövetségben (STSS) teljes káosz uralkodik: nemrég Zdenko Mađert nevezték ki elnöknek, pár napja viszont megjött a bírósági döntés, hogy az előző elnök leváltása törvénytelen volt, ezért ami utána történt, az nem érvényes. Hogy lehet ilyen körülmények között dolgozni, a jövőt tervezni?

Én Mađert tekintem az elnöknek, mivel nemrég megválasztották, s neki is fogom átadni a négy évre szóló programon. Ha elfogadják, akkor nekivágunk, megpróbáljuk a tőlünk teljető legjobb módon csinálni, ha viszont nem, akkor én lemondok, nem hiányzik nekem ez már az életemből. Ha Szerbiában nem tudunk megfelelő feltételeket biztosítani a fiataloknak, akkor nem is szabad őket itt tartani.

Férfiak, egyéni, 32 közé jutás: Karakašević–Ionescu (román) 2:4 Szudi–Freitas (portugál) 0:4, Pattantyús–Karlsson (svéd) 2:4.

Páros, főtábla, 8 közé jutás: Jevtović/Pető–Livencov/Pajkov (orosz) 2:4, Karakašević/Tokić–Apolonia/Gerlado (portguál) 3:4.

Nők, egyéni, főtábla, 16 közé jutás: Lovas–Monteiro Dodean (román) 2:4, Pergel–Li Jie (holland) 1:4, Póta–Ciobanu (román) 4:0.

Páros, 8 közé jutás: Madarász/Pergel–Iacob/Szőcs (romániai) 4:2, Póta/Ekholm–Balažova/Matelova (szlovák/cseh) 2:4.

Vegyes páros, elődöntő: Karakašević/Paškauskienė–Karlsson/Ekholm (svéd) 1:3, Ionescu/Szőcs (romániai)–Monteiro/Monteiro Dodean (portugál/román) 0:3. Döntő: Monteiro/Monteiro Dodean-Karlsson/Ekholm 3:2.