2024. május 8., szerda

Épül a nagybecskereki víztisztító

Hamarosan élő közvetítésben követhetik a polgárok a munkálatok menetét

Többszöri halasztás után a napokban elkezdődött a nagybecskereki víztisztító építése.

Mesterek az építőhelyen (Fotó: Kecskés István)

Mesterek az építőhelyen (Fotó: Kecskés István)

Először a kőművesek láttak munkához, hogy megépítsék a víztározót és a beton alapot, amire majd felszerelik a víztisztító berendezést.
A tervek szerint – ha nem romlik el drasztikusan az idő – a munkálatok első szakaszát két és fél hónapon belül befejezik, de közben elkezdik a víztisztító berendezés felszerelését is. Így, ha minden a tervek szerint halad, az év végéig elkészülhet a víztisztító.
A munkálatok befejezése után elkezdődhet a berendezés próbaüzemeltetése, ami nem tarthat egy hónapnál tovább. A víztisztítás paramétereinek a beállítása és a szerződésben vállalt vízminőség elérése után a megtisztított víz bekerül a városi vízvezeték-hálózatba. A felszerelés több mint a nyolcvan százaléka már megérkezett, és az építkezők rendelkezésére áll. Hamarosan a többit is leszállítják.
Közben pedig a befejező szakaszába érkezett annak a felszerelésnek a beszerzése, amelynek köszönhetően az érdeklődők nemsokára – Nagybecskerek Város honlapján keresztül – mintegy élő adásban figyelemmel kísérhetik a munkálatok menetét.
Nagybecskereken a megengedettnél jóval magasabb arzéntartalom (10 mikrogramm helyett 150–250 mikrogramm arzén van egy liter vízben) miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Kezdetben lajtos kocsikkal, majd az utcai pumpás kutak rendbehozásával próbálkoztak. Ezt követően ökokutak kiépítésével próbálták orvosolni a helyzetet. Egyik megoldás sem bizonyult eredményesnek. Aki teheti – immár több mint egy évtizede –, palackozott vizet fogyaszt.
Az önkormányzat 2012-ben szerződés írt alá a német Wassertechnik társasággal vízgyár építéséről, de ezt a hatalomváltás után felbontották. Az új önkormányzati felállás 2015 elején az olasz Zilio Csoportosulásra bízta a víztisztító berendezés kiépítését. Az olaszok nem vízgyárat építenek, hanem azt vállalták, hogy a saját víztisztító berendezésükkel egészséges (arzénmentes) csapvizet biztosítanak. Ezt a szolgáltatás pedig megfizettetik.