2024. május 6., hétfő

Megérkezett a védőoltás

Hétfőtől a dr. Đorđe Lazić Egészségházban, előzetes telefonos bejelentkezést követően felvehető az influenza elleni védőoltás. Az egészségházba 2900 adag Vaxigrip oltás érkezett. A Sanofi-Pasteur S. A. gyártotta készítmény az északi féltekén jelenlévő influenzavírusok csoportjai ellen nyújt védelmet a 2016/2017-es szezonban.
A vakcina a beadását követő 2-3 hét alatt aktivizálja az immunrendszert, és 6–12 hónapra nyújt védelmet. Az influenza leggyakrabban a hideg hónapokban, október és március között támad, ennélfogva ha valaki ősszel elmulasztotta volna beoltatni magát, tegye meg tavaszig, mert akkor újra támad a vírus. 
A védőoltás egyetlen összetevője sem képes influenzát kiváltani a szervezetben, hanem antitesteket termel a vírusok ellen. Az oltást nem vehetik föl tojásérzékeny személyek, illetve akik allergiásak a csirkefehérjékre, neomicinre, formaldehidre vagy az oktoxinol–9-re. Ugyancsak nem ajánlott magas lázzal járó betegségben vagy akut fertőzésben szenvedőknek. A vakcinát a hat évnél idősebb gyerekek is fölvehetik. Az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint védőoltást kellene kapniuk a gerontológiai központok lakóinak, az egészségügyi intézmények alkalmazottainak, a közalkalmazottaknak, a 65 év felettieknek.