2024. szeptember 7., szombat

Bizalmatlanság Pristinával szemben

Aleksandar Vučić nem támogatja az egyoldalú megoldásokat

Néhány napon belül, augusztus 4-én, jár le a koszovói szerb községek közössége megalapításának a határideje. Aleksandar Vučić köztársasági elnök továbbra is kételkedik abban, hogy a pristinai fél addig eleget tesz kötelezettségének. A belgrádi kerülőút munkálatai újabb szakaszának megkezdését megtekintő államfő a sajtónak nyilatkozva kifejtette, hogy értékelése szerint Pristinának egyetlen célja van: kiterjeszteni hatalmát a szerbek lakta északi helyi önkormányzatokra, azaz megszállni azokat. Pristina nem fogja megalakítani a szerb községek közösségét, hiszen eddig az égvilágon semmit nem tett ennek érdekében – nyomatékosította Vučić, majd arról ejtett szót, hogy a nemzetközi közösség némelyik képviselője nyomást gyakorol Szerbiára, hogy ismerje el Koszovó államiságát, mivel szerintük ez az egyetlen módja a koszovói ügy megoldásának. Ilyen ország például Nagy-Britannia – emelte ki, majd hozzátette, hogy álláspontja szerint nem az a kompromisszum, ha az egyik fél mindent megad a másiknak. Mint a szerb államfő aláhúzta, a koszovói kérdés kompromisszumos megoldása nem az, hogy Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, miközben Szerbia, illetve a szerbek semmit nem kapnak a másik féltől.

Aleksandar Vučić és munkatársai megtekintik a 19,5 kilométeres belgrádi kerülőúton folyó munkálatokat (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és munkatársai megtekintik a 19,5 kilométeres belgrádi kerülőúton folyó munkálatokat (Fotó: Beta)

SZERBIA NEM AJÁNDÉKBA ADJA A FEGYVERT

A köztársasági elnök Behgjet Pacolli, Koszovó kormányfőhelyettesének azon nyilatkozatára is reagált, hogy Szerbia fegyvert ajándékoz azoknak az országoknak, amelyek visszavonják Koszovó államiságának elismerését. Mint Vučić kifejtette, Szerbia senkinek nem ajándékoz fegyvert, az ország pénzért értékesít fegyvereket. Az ország egyik vállalata, a Yugoimport SDPR bonyolítja le a fegyverkereskedelmet, és Szerbia érdeke, hogy ez a vállalat minél nagyobb haszonnal üzleteljen – hangsúlyozta Vučić.

– Az a célunk, hogy vállalataink minél sikeresebben üzleteljenek. Tavaly minden addigi rekordot megdöntöttünk a fegyverkereskedelem területén, reméljük, hogy az idén még több fegyvert sikerül eladnunk. A fegyverkereskedelmet illetően Szerbiának nincsen miért szégyellnie magát. Szerbia a jövőben az eddigieknél is több fegyvert szándékozik eladni minden olyan országnak, amelyben ezt nem tiltják a törvények. A nemzetközi jog szabályait tiszteletben tartva minél nagyobb bevételre óhajtunk szert tenni. Nem is értem, hogy mi a koszovóiak célja ezzel a vádaskodással. Ezzel óhajtanak arra utalni, hogy nincsen elég fegyverük és valaki másnak kell megvédenie őket? Egyébként szerb puskával még csak ritkán találkozni a világon, de például amerikai puska mindenhol felbukkan – fogalmazott Vučić, majd elárulta, hogy a szerbiai fegyveripar erősítésének témájában sokat vár a közelgő kínai látogatásától, amelynek során a keleti ország államfőjével egyebek mellett a két ország közötti hadiipari együttműködés elmélyítéséről is tervez tárgyalni.

500 EURÓHOZ KÖZELEDŐ ÁTLAGBÉR

Az államfő a folytatásban kitért a jövőben megejtendő béremelésre is. Szavai szerint az átlagbér májusban 426 eurót tett ki, ám a novemberben esedékes béremelést követően meg fogja közelíteni az 500 eurót. Év végén a szerbiai átlagbér meghaladja majd a macedón, az albán, a bolgár és a bosznia-hercegovinai béreket – ígérte a szerb államfő.

ÚJVIDÉKEN AUGUSZTUSBAN HÍDAVATÓ  

A 2021-ig befejezendő, 19,5 kilométeres belgrádi kerülőút – a Straževica alagúttól Bubanj Potokig – bal sávján folyó munkálatok kezdetének megtekintésekor Vučić a valamikori újvidéki Žeželj-híd helyén megépített hídra is kitért, és közölte, hogy augusztus közepétől a vasúti mellett a közúti forgalom is elindul. A hivatalos avatóünnepségen Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosa is részt vesz – erősítette meg az államfő.