2024. szeptember 7., szombat

Közös múlt, közös jövő

Izrael partnere óhajt lenni azoknak, akik a fejlődés mellett kötelezték el magukat

Szerbia szeretné minél több területre kiterjeszteni az együttműködést Izraellel – hangzott el az Aleksandar Vučić szerb és Reuven Rivlin izraeli államfő belgrádi tárgyalása után megtartott sajtótájékoztatón, amelyen a felek a múlt témájánál is hosszasan elidőztek. Vučić szavai szerint a két ország mindig tisztelettel adózott egymásnak, illetve a két nemzet áldozatainak. A szerb államfő rámutatott arra, hogy Szerbia a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol szinte egyáltalán nem jellemző az antiszemitizmus.

Reuven Rivlin az első izraeli államfő, aki ellátogatott Szerbiába (Fotó: Beta)

Reuven Rivlin az első izraeli államfő, aki ellátogatott Szerbiába (Fotó: Beta)

A találkozón szó esett az úgynevezett Staro Sajmištéről, ahol a szerb államvezetés múzeumot, illetve emlékparkot tervez kialakítani azoknak a zsidóknak az emlékére, akiket ebbe a létesítménybe hurcoltak, illetve itt gyilkoltak meg a második világháborúban. Szerbia a Yad Vashemhez hasonló intézményt tervez létrehozni, amely a második világháború zsidó, roma és szerb áldozatainak állít majd emléket – közölte Vučić, majd köszönetet mondott izraeli kollégájának, amiért szerdán a horvátországi Jasenovacon a együttérzően emlékezett a haláltábor áldozataira, ezt követően pedig kifejezte háláját, hogy Izrael nem ismeri el Koszovó egyoldalúan kikiáltott államiságát. A kölcsönösség elvével összhangban Szerbia is mindig támogatni fogja Izraelt, illetve az ország megmaradását – nyomatékosította Vučić.

A szerb államfő jónak minősítette a két ország közötti bilaterális és gazdasági kapcsolatokat. Szavai szerint Szerbiában jelentős az izraeli beruházók közössége, ugyanakkor mindig javítani lehet a gazdasági együttműködésen, valamint a beruházási légkörön is. Vučić abban is bízik, hogy Szerbia a jövőben mind tetszetősebb célországgá válik az izraeli turisták számára.

Mind Szerbia, mind Izrael szembesülni kényszerül függetlensége megvédésének terhével – emelte ki a folytatásban nyilatkozó Rivlin, és hozzátette, hogy a két ország tavaly emlékezett meg diplomáciai kapcsolatai ismételt felvételének 25. évfordulójáról, ugyanakkor a két ország, illetve nemzet közötti barátság a távoli múltban gyökeredzik. Rivlin örömének adott hangot, amiért ő lehet az első izraeli államfő, aki ellátogatott Szerbiába, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben mind több izraeli vállalkozás érkezik Szerbiába. Izrael partnere óhajt lenni azoknak, akik a fejlődés mellett kötelezték el magukat – nyomatékosította Rivlin.

Izrael államfője a folytatásban köszönetet mondott Vučićnak, amiért Szerbia törvénnyel szabályozza a vagyon-visszaszármaztatás folyamatát azokban az esetekben, amikor a megkárosított a holokauszt áldozatául esett és nincsen leszármazottja vagy egyéb örököse. Ez egy erkölcsi törvény, amely példaként szolgál számos más ország számára – szögezte le Rivlin.

A szerb és az izraeli államfő az esti órákban Zimonyban ünnepélyesen felavatta a Herzl Tivadarról, a zsidó állam egyik megálmodójáról elnevezett utcát.