2024. szeptember 7., szombat

Aleksandar Vučić Szíjjártó Péterrel tárgyalt

Orbán Viktor üdvözletét és üzeneteit Szíjjártó Péter adta át Szerbia elnökének

Főként gazdasági és a régió stabilitását érintő témákról tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő és Szíjjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a két ország közötti kapcsolat történelmi csúcsponton van, amely mindenek előtt a két ország vezetőjének bizalmi viszonyán, egyetértésén alapszik. A jó kapcsolatot erősíti az is, hogy mind Orbán, mind pedig Vučić nyitott az együttműködésre egész régiót érintő kérdésekben, egységes a hozzáállásuk a migrációs válság tekintetében is.

A Szerb államfő beavatta Szíjjártót a Belgrád – Pristina közti párbeszéd alakulásába, hangsúlyozva a valódi kompromisszum elérésének szükségességét, mely a tartós stabilitás és gazdasági fejlődés érdekében elkerülhetetlen.

A két politikus gazdasági együttműködésekről is tárgyalt, néhány közös infrastrukturális terv megvalósításában meg is állapodtak.

A találkozó végén Aleksandar Vučić, szerbia elnöke, köszönetet mondott Magyarországnak, amiért nyíltan és erőtelljesen támogatja az országot az Európai integrációs folyamatokban.