2024. szeptember 7., szombat

Li: Koszovó esetében nem szabad határidőket szabni

Li: Kína 100 évet várt, mire rendeződött Hong Kong kérdése

Li Man Chang a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövete szerint Szerbia számára a legfontosabb a koszovói probléma rendezése, valamint az ország területi integritásának megőrzése, és úgy gondolja, hogy ilyen jelentős kérdésben nem lenne szabad határidőket szabni.

Ez csupán személyes véleményem, és nem hivatalos. Amikor a koszovói kérdésről beszélünk, megkerülhetetlen Szerbia szuverenitásának és területi egységének kérdése, ami egy ország népe számára legfontosabb ‒ nyilatkozta Li az RTS-nek.

Példaként felhozta, hogy Kína 100 évet várt a hongkongi kérdés megoldására, amire végül 1997-ben került sor, és Makaóval együtt visszakerült az anyaországhoz.

Hong Kong brit, Makaó pedig portugál gyarmat volt – emlékeztetett Li. Hozzátette, Kína a Biztonsági Tanács állandó tagjaként még mindig nem rendezte egyik tartománya, Taiwan kérdését.

Egy ilyen jelentős kérdésről nem szabad néhány hónap alatt dönteni. Természetesen, amennyiben Belgrád és Pristina 10 nap alatt megegyeznek, én támogatni és üdvözölni fogom a megállapodást – mondta a kínai nagykövet.