2024. szeptember 7., szombat

Szerbiának még nincs javaslata

A Koszovó-ügyi iroda vezetője szerint nem a gyors megoldás a lényeg, hanem a közös problémakezelés

Továbbra sincs megoldási javaslatunk a koszovói kérdés végleges rendezésére – jelentette ki ma Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, és hozzátette, értesíteni fogja az államvezetőség a nyilvánosságot, amint láthatáron lesz valamilyen elképzelés. A Prva kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában az irodavezető azt mondta, nehezítő körülménynek számít, hogy a nyugati államok többsége lezártnak tartja a koszovói kérdést. Szerbia megbeszéléseket folytat Oroszországgal, az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával is – mondta el Đurić, és hozzátette, hogy mindenkinek a véleményére kíváncsi a szerb államvezetőség, ha valóban a kompromisszumos megoldásnak a híve.

Marko Đurić (Fotó: Beta)

Marko Đurić (Fotó: Beta)

– Számomra – mint a koszovói iroda vezetője számára és mint Szerbia polgára számára – az a legfontosabb, hogy eltökéltük, együttes erőkkel fogunk dolgozni Koszovó kérdésének a rendezésén.  Jelenleg nincs egyetlen konkrét ajánlatunk sem, de amint lesz egy javaslatunk, arról tájékoztatjuk majd a nyilvánosságot is. Akármilyen legyen a javaslat, a polgároknak biztosan be fogjuk mutatni – fogalmazott nyilatkozatában Marko Đurić.

Úgy véli, némi idegesség érzékelhető az albán tárgyalópartnerek körében, mert szerinte ők továbbra is azt képzelik, 1999-et írunk, amikor Szerbiára erős nyomást lehetett gyakorolni. A helyzet azonban drasztikusan megváltozott az elmúlt két évtized alatt – véli az iroda vezetője. Véleményének adott hangot, hogy Hashim Thaçi és Ramush Haradinaj között nagyok az ellentétek.

– Ez a két személy immár tizennyolc éve ellenőrzése alatt tartja Szerbia területének egy részét. Úgy irányítják Koszovót, ahogyan azt a klánok teszik, felosztották egymás között a koszovói területet, mindkettejüknek megvan a maga fennhatósága. Hízelegnek a nemzetközi közösségnek annak érdekében, hogy ezt a hatalmat továbbra is a kezükben tarthassák – értékelte Marko Đurić.