2024. szeptember 7., szombat

A cirill írásmód védelmében

Megkezdik a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény alkalmazásának szigorú ellenőrzését

A szerb kormány hamarosan megalakítja a szerb nyelvi tanácsot, amelynek egy feladata lesz, méghozzá a cirill írásmóddal kapcsolatos törvényes rendelkezések betartásának a szigorú ellenőrzése. A tanácsnak kilenc tagja lesz és a szerb nyelv szabványosításával megbízott bizottsággal párhuzamosan felügyeli majd a szerb nyelv és a cirill írásmód használatával kapcsolatos rendelkezések betartását. 

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A Večernje novosti belgrádi lap értesülései szerint a tanács megalakítását a művelődési minisztérium javasolta a kormánynak. A majdani tanács tagjait a kormány nevezi ki, öt tagot a szerb nyelv szabványosításával megbízott bizottság, négyet pedig a művelődési minisztérium javaslatára. A tanács évente egyszer munkabeszámolót lesz köteles benyújtani a Szerbiai Képviselőháznak. Ahhoz, hogy a tanács megalakulhasson, ismét módosítani kell a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvényt – írja a belgrádi napilap. Ezt a jogszabályt néhány hete módosították.

A tanács elemezni fogja a szerb nyelv és a cirill írásmód hivatalos használatának területén jellemző helyzetet, majd ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy magasabb szintre emeljék a szerb nyelv és a cirill írásmód használatát. Az állami és a tartományi szervek, valamint a helyi önkormányzatok szervei közötti kommunikáció kizárólag szerb nyelven és cirill írásmóddal valósulhat majd meg.

Ugyanez érvényes az oktatási és kutatói intézményekre, az állami alapítású médiumokra és az országos, továbbá a regionális, valamint a helyi frekvenciával rendelkező médiumokra. A beterjesztendő törvényjavaslat a cirill írásmódot részesíti előnyben, a latin betűs írás alkalmazása pedig kiegészítő jellegű lesz. Ha a cirill írásmódot használni köteles intézmények nem a törvénnyel összhangban járnak el, az intézmény felelős személye 5000 és 100 000 dinár közötti pénzbírsággal lesz büntethető, azok a gazdasági társaságok pedig, amelyek az általuk értékesített termék nevét vagy a jótállási bizonylatot latin írásmóddal nyomtatják ki, 500 000 és 1 000 000 dinár közötti bírsággal lesznek büntethetők  – taglalta összefoglalójában a Novosti.

Mindezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a belgrádi napilap által emlegetett  rendelkezések java részét – beleértve ebbe bizonyos pénzbírságokat – már most előírja a hatályos hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény, így nem világos, hogy a Novosti pontosan milyen szigorításokat helyezett kilátásba, hacsak nem a hatályos törvény érdemi alkalmazását.