2024. szeptember 7., szombat

November 4-én nemzeti tanácsi választások

Az államigazgatási miniszter szerint a politika nem tartozik a nemzeti tanácsok hatáskörébe

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy e hónap közepén írja ki a nemzeti tanácsi választásokat, amelyeket november 4-én tartanak meg. Ismét felhívta a nemzeti kisebbségi közösségek képviselőinek a figyelmét arra, hogy iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékükre, ellenkező esetben nem élhetnek választójogukkal. 

A nemzeti tanácsok hatáskörébe a kultúra, az oktatás, a hivatalos nyelv- és íráshasználat, valamint a tájékoztatás tartozik, nem pedig a politika – emelte ki Ružić, majd büszkeségének adott hangot, hogy olyan ország állampolgára, amely lakosságának a 13 százaléka valamelyik nemzeti kisebbségi közösségnek a képviselője. Még büszkébb arra, hogy Szerbia hagyományosan élen jár a kisebbségi jogok szavatolásában, illetve a pozitív diszkrimináció érvényesítésében – tette hozzá.

Pillanatnyilag 21 nemzeti tanács működik az országban, ám megtörténhet, hogy november 4-én a 22. nemzeti kisebbségi közösség, a ruszinok is megválasztják nemzeti tanácsukat. Ez attól függ, hogy a törvényes határidőben a ruszin közösség hány képviselője iratkozik fel a ruszin választói névjegyzékre – közölte Ružić.

A választások lebonyolításának a módja is attól függ, hogy hányan iratkoznak fel a külön választói névjegyzékre. Ha egy adott kisebbségi közösség képviselőinek több mint a 40 százaléka, akkor közvetlen választást, ha ennél kevesebben, akkor elektori választást tartanak.

Azzal kapcsolatban, hogy Sulejman Ugljanin, a Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke kedden a nemzeti tanácsi törvény alkotmányossági vizsgálatának a kezdeményezését, valamint a választások megtartása időpontjának a kitolását, esetleg a választások bojkottját helyezte kilátásba, Ružić megismételte, hogy a politika nem tartozik a nemzeti tanácsok hatáskörébe. Ugljanin pristinai látogatását és Behgjet Pacolli, Koszovó külügyminiszterének azon kijelentését illetően, hogy támogatja a bosnyákok követelését,  az államigazgatási miniszter leszögezte, hogy az alkotmányt egyetlen rendezett államban sem szabad megszegni. Szerbia a kisebbségi jogok széles tárházát szavatolja a szerbiai kisebbségeknek, a szeparatizmus viszont nem tartozik ezek közé – nyomatékosította Ružić.