2024. szeptember 7., szombat
NYÍLT LEVÉL A KOSZOVÓI SZERBEKHEZ

Ne üljenek fel a provokációknak!

Nyílt levélben fordult a koszovói szerb polgárokhoz pénteken Aleksandar Vučić államfő. Levelének elején arra emlékeztetett, hogy szombaton, augusztus 4-én jár le az Európai Unió által meghatározott határidő a koszovói szerb községek közösségének megalapítására, illetve a közösség statútumának pristinai elfogadására. Arra is kitért, hogy lejár az 1930. nap is azóta, hogy Pristina magára vállalta a brüsszeli megállapodás aláírásával ennek a kötelezettségnek a végrehajtását. Az államfő megállapította, beigazolódott minden korábbi aggálya, és ma már teljesen világos, hogy a koszovói adminisztrációnak esze ágában sincs teljesítenie azt, amit felvállalt, nem áll szándékában megalakítani a szóban forgó önkormányzatot.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

A levélben az államelnök arra szólította fel a koszovói szerbség tagjait, ne tegyenek semmi olyat, amit aztán mások az albán közösségen vagy a nemzetközi közösség egy részén belül ürügyként használhatnak fel egy a szerbség ellen intézett esetleges akcióra. Meggyőződésének adott hangot, hogy Koszovó területén és a nemzetközi közösség egy kisebb részén belül is teljesen világosan látják ma, milyen politikát folytat Koszovó vezetősége, hogyan fenyegeti nap mint nap az ott élő szerbeket, hogyan próbál meg pánikot kelteni körükben, nyugtalanságot előidézni. Pristina egyik célja éppen az, hogy megbontsa a koszovói szerbek és a szerb állam közötti jó kapcsolatokat és megingassa ennek a közösségnek a szerb intézményekbe vetett hitét. Ezzel Szerbia pozícióját szeretnék nehezíteni a tárgyalások során, állapította meg a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott levelében, hogy a szerbség számára – éppen az előbb elmondottak miatt – a béke a legfontosabb, az előttük álló kihívások ugyanis megkövetelik azt, hogy ellenálljanak mindenféle ellentétnek és manipulációnak, minden álhírből fakadó esetleges provokációnak.

Vučić arról biztosította a koszovói szerbek tagjait: a szerb állam képes arra, hogy eleget tegyen kötelezettségének, és ha arra szükség mutatkozik, megvédje a békét és a Koszovóban maradt szerbség tagjainak életét. Az ország a továbbiakban is a békés, kompromisszumos és végleges megoldás elérését fogja szorgalmazni Koszovó ügyében, húzta alá.