2024. szeptember 7., szombat

A Vihar hadművelet évfordulója

Horvátországban ünnep, Szerbiában megemlékezések napja

Huszonhárom évvel ezelőtt, 1995. augusztus 4-én vette kezdetét Horvátországban a Vihar katonai hadművelet. A horvát katonaság és rendőrség Banovina, Lika, Kordun és Észak-Dalmácia területén hajtott végre katonai támadásokat a Krajinai Szerb Köztársaság állásai ellen, amelyet követően augusztus 5-én a szinte teljesen elhagyatott Knin városában kitűzhették a horvát lobogót. Az erőteljes katonai beavatkozás hatására menekültek ezrei indultak útnak Szerbiába. A hivatalos adatok szerint az akció ideje alatt és azt követően mintegy 200 ezren hagyták el otthonaikat és további kétezer személyt nyilvánítottak eltűntnek.

A délszláv háborúk kezdete, 1991 óta egyébként összesen 610 ezer menekült érkezett Szerbiába Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból, ma mintegy 18 ezer horvátországi személynek van továbbra is menekült státusa az országban.

Annak ellenére, hogy már több mint két évtized elmúlt a háborús történések óta, továbbra is számos rendezetlen kérdés terheli a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatokat. Ezek közé tartozik a kifizetetlen nyugdíjaknak, takarékbetéteknek a problémája, több mint tízezer lerombolt szerb tulajdonba tartozó ház felújításának az elmaradása, az ingatlanjogok és mezőgazdasági birtokok visszaszármaztatásának elhúzódó folyamata – figyelmeztetett az évforduló kapcsán a Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság.

Miközben Horvátországban az idén is az állam felszabadításának napjaként emlékeznek meg a hadműveletről, addig Szerbiában az áldozatok előtt hajtanak fejet. A központi megemlékezést szombaton este Palánkán, a Tikvara sportklub stadionjában rendezik meg. Jelen lesz Ana Brnabić kormányfő, Aleksandar Vučić államfő és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is. A helyszínen Irinej szerb pátriárka szolgáltat gyászmisét, majd a politikusok mondják el beszédeiket. Ott lesznek a szerb parlament, kormány, és más állami intézmények képviselői, egyházi méltóságok és civil szervezetek tagjai is.