2024. szeptember 7., szombat

Megtartották a Nemzetbiztonsági Tanács ülését

Ma délelőtt 8 órától tartották meg Belgrádban a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Ezt követően Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetejője nyilatkozott a sajtónak.

Elmondta, hogy több kérdéskörről is tárgyaltak az ülésen. Ezek közé tartozik többek között a politikai és a biztonsági helyzet, a védelmi szektor és a hírszerzés helyzete, valamint a régió politikai és biztonsági kérdései.

Kiemelte, hogy az ülésen elfogadott megállapítások alapján Aleksandar Vučić államfő konkrét utasításokat adott az illetékes szolgálatoknak – adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.

A koszovói szerb községek közössége megalapításának a kérdése is a témák között szerepelt az ülésen. Ma járt le a határidő, amelyen belül Pristinának meg kellett volna tennie az első lépéseket a szóban forgó közösség megalapításának a tekintetében.

Marko Đurić erről azt nyilatkozta, hogy Pristina 1930 nap alatt sem hajtotta végre az erre vonatkozó kötelezettségeit. Mint mondta, szégyen, hogy még ma is a koszovói szerbek biztonságáról kell beszélnünk, és nem a brüsszeli egyezményben vállalt kötelezettségek végrehajtásáról, amely mellett Pristina is elkötelezte magát, de részéről nem történt előrelépés az ügyben. Hozzátette, hogy Pristina és Brüsszel is képmutatóan viselkedik a megbeszéltek végrehajtása tekintetében.

Egyébként Ramush Haradinaj koszovói kormányfő tegnap bejelentette, hogy mi történik, ha Koszovó szerbek lakta északi területe esetleg kikiáltja az autonómiát. Aki erre vetemedik, számolnia kell a Koszovó törvényeiben előirányzott büntetéssel, húzta alá a tisztségviselő.

Senkinek nem áll jogában egyoldalú lépéseket megtenni, tette hozzá Haradinaj, aki szerint semmi ok az aggodalomra, a községek közössége statútumának a kidolgozásával megbízott munkacsoport bátran átadhatja a kidolgozott tervezetről szóló jelentést.