2024. szeptember 5., csütörtök

Tavaszi szél tüzet gerjeszt

A koszovói szerbek kivonulnának a koszovói intézményekből, Vučić marasztalja őket

Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel folytatott tegnapi tárgyalásuk során a koszovói szerbek vezetői arról tájékoztatták az államfőt, hogy kivonulnak a koszovói intézményekből, ugyanis végleg elveszítették a türelmüket. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Vučić arra kérte a politikusokat és tisztségviselőket, hogy legalább még másfél hónapig legyenek türelemmel, mivel egyeztetni szeretne a világ nagyhatalmaival, egyebek mellett Kínával.

A koszovói szerbek legújabb felháborodásának az az oka, hogy állítólag kedden este a koszovói rendőrség elkobozta Zubin Potokban egy szerb nemzetiségű polgár tehergépkocsiját, mivel a gyanú szerint a zöldhatáron csempészett árut.

A találkozó után Vučić kijelentette: a helyzet rendkívül összetett, olyan dolgok is történtek, amelyekről egyelőre nem számolhatnak be a közvéleménynek. Szerinte a helyzet ugyanolyan összetett, mint amilyen 2004-ben, vagy 2008-ban volt. Azokra a válsághelyzetekre a kormány akkori összetétele vagy egyáltalán nem reagált, vagy nem megfelelően – fejtette ki.

– A koszovói szerbek vezetői arra kértek, hogy egyezzek bele kivonulásukba a koszovói intézményekből, és erről tájékoztassam a kormányt. Az intézményekből való kivonulás magába foglalja a koszovói parlamentből, a helyi önkormányzatokból, a rendőrségből, az ügyészségekből és bíróságokról való kivonulást. Arra kértem a szerbek képviselőit, hogy még 45 napig legyenek türelemmel, mivel kapcsolatba szeretnék lépni a legfontosabb európai vezetőkkel, valamint a világ többi nagyhatalmának a vezetőjével, beleértve Kína elnökét is. Az emberek kétségbe vannak esve, egyebek miatt azért, mert a koszovói albánok „megfelelő” szerbeket keresnek ahhoz, hogy szerbekre lőjenek. Hazudik Haradinaj amikor azt mondja, hogy 40 szerb szolgál a katonaságban. Még húsz szerb sem szolgál ott. Ismét arra kérem a koszovói szerbeket, ne csatlakozzanak a koszovói katonasághoz, mert visszaélnek velük – fogalmazott Vučić.

Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője kilátástalannak tartja a helyzetet, értékelése szerint a koszovói kérdés megoldása még csak nem is körvonalazódott. A politikus azt is elmondta, hogy a koszovói szerbek képviselői a helyi szerbek, illetve projektumaik kifejezettebb támogatását kérték a belgrádi vezetéstől.

– A kormány a következő két hétben módosítani fogja a rendeletet, amelyben tavaly novemberben lefektettük a koszovói támogatás alapjait. Újabb projektumokat tervezünk támogatni – jelentette be Đurić.

Dijana Živić koszovói mezőgazdasági miniszterré való kinevezéséről Đurić kifejtette: „Azt üzenem Haradinaj szerb nemzetiségű magánminisztereinek, hogy előttük Szerbia intézményeinek az ajtajai örökre bezáródtak. Elfogadhatatlan, hogy egy szerb nemzetiségű polgár országa és nemzete érdekei ellen tevékenykedik. Ilyenekkel semmilyen módon és szinten nem vagyunk hajlandók együttműködni. A Szerb Listára a szerb nemzetiségű polgárok 95 százaléka szavazott, a Szerb Lista pedig nem hajlandó együttműködni a pristinai hatalommal, így az ilyenek nem a szerbek érdekeit képviselik.”

Kérdéses a Trepča jövője

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a következő két napban fogadják el a Trepča bányaipari komplexum új statútumát, amely az elmondások szerint a gazdasági társaság számlájának a zárolását vonja maga után. Ennek oka, hogy a Trepčát nem a szerbiai törvényekkel összhangban jegyezték be, hanem az ENSZ 1244-es határozatával összhangban. Az albánoknak a Trepča számláinak zárolása, azaz a gazdasági társaság megsemmisítése a céljuk, hiszen ezzel Észak-Koszovóban 2400 ember veszítené el a munkahelyét – mondta Vučić.