2024. július 17., szerda

Lelőtték az EULEX egyik tagját Koszovóban

A pristinai sajtó a szerbeket vádolja a támadás elkövetésével – A gyilkosságot Európa-szerte elítélték

Csütörtökön kora reggel az észak-koszovói Zvečan mellett a rendes műszakváltás alkalmával gépfegyverrel lőttek az EULEX missziójának két gépkocsijára. A támadásban az EULEX harmincöt éves litván munkatársa életét veszítette, hárman pedig megsérültek. A két gépkocsiban az EULEX szolgálatában álló hat rendőr utazott. Az elkövetők kiléte egyelőre ismeretlen. Az EULEX Kosovska Mitrovica-i egysége a tetthely körbekerítése és lezárása után azonnal megkezdte a nyomozást. A helyszínelést a KFOR alakulatai is segítik.

A litván rendőrt a zvečani sürgősségi osztályon megpróbálták újjáéleszteni, az orvosok azonban nem jártak sikerrel. A férfi mellkasi és lábsérüléseket szerzett.

Ivica Dačić szerb kormányfő, belügyminiszter közölte: a támadásnak semmi köze a hazaszeretethez. Egy szélsőséges cselekedetről van szó, amelyből az egész országnak kára származik. Az elkövetők Szerbia jövőjére lőttek – emelte ki Dačić.

– Nem az EULEX-re nyitottak tüzet, hanem Szerbia koszovói jövőjére. Milyen lehet a koszovói szerbség jövője, ha egyesek támadást intéznek az EULEX vagy esetleg a KFOR ellen? A szerb kormány mélyen elítéli a történteket – fogalmazott Dačić.

Mint az a miniszterelnök nyilatkozatából kiderült, Szerbia felajánlotta segítségét a nyomozás tekintetében. Dačić a szerb kormány nevében táviratban fejezte ki részvétét Algirdas Butkevičius litván miniszterelnöknél a rendőr meggyilkolása miatt.

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is úgy értékelte, hogy az elkövetők Szerbiára és a szerb nemzetre mértek támadást. Szerbia válasza erélyes lesz – közölte Vučić.

– Azok, akik rálőttek az EULEX munkatársaira, megkísérelték tönkretenni azt, amit Szerbia az utóbbi időszakban elért. Szerbiának nincsen joga hallgatni és megengedni, hogy a terroristák és a szélsőségesek azt higgyék, ők irányítják az országot – mondta Aleksandar Vučić. Téved mindenki, aki azt hiszi, hogy terrorista támadásokkal megállíthatja a megkezdett folyamatokat, fogalmazott a kormányfőhelyettes, ő is a szerb állam támogatásáról biztosítva az EULEX illetékeseit.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén elítélte a támadást, a történtek mélyen elszomorították. Ashton az elkövetők azonosítását és felelősségre vonását követeli. Az EU az elkövetkezendőkben is folytatja tevékenységét Koszovóban, hangsúlyozta Ashton, majd kérést intézett a szerb és a koszovói kormányfőkhöz, hogy még nagyobb elszántsággal dolgozzanak a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodás alkalmazásán.

A történtek kapcsán Ulrike Lunacek, az Európai Parlament koszovói jelentéstevője is sajnálatát fejezte ki, mint kijelentette: „egyértelmű, hogy a civil küldetés elleni támadást előre eltervezték, és célirányosan hajtották végre”. Lunacek visszafogottságra szólította fel a feleket, és azt kérte, hogy segítsék a hatóságokat a nyomozásban.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár részvétét tolmácsolta a litván rendőr családjának. Koszovóban megengedhetetlen az erőszak bevetése, ezt nem szabad tolerálni, fogalmazott Fogh Rasmussen.

– A KFOR és az EULEX továbbra is mindent megtesznek azért, hogy Koszovóban tartósan megőrizhessék a békét és a szabad mozgást – tette hozzá.

A csütörtökön Belgrádban tartózkodó Jan Kohout cseh külügyminiszter elmondta, hogy értesülései szerint a sérültek egyike egy cseh rendőr. Az incidens bizonyítja, hogy az EULEX-nek az eddigiekhez hasonló mértékben kell jelen lennie Koszovóban, véli Kohout.

Farid Zarif, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője mindenkit együttműködésre kért, hogy az eset körülményeit minél előbb sikerüljön megvilágítani. Zarif ezenkívül arra kérte a közvéleményt, hogy tartózkodjanak az elkövetők kilétével kapcsolatos találgatásoktól. Az ENSZ koszovói küldetése minden lehetséges módon segíteni fogja az EULEX-et és a helyi hatóságokat a nyomozásban, hangsúlyozta Zarif.

Az EULEX és az EU nevében Bernd Borhart, illetve Samuel Žbogar küldetésvezetők nyilatkoztak a sajtónak. Azt mondták, igazi sokk volt számukra az eset.

– Mélyen megrendítettek a történtek. A meggyilkolt litván férfi vámosként dolgozott. Családos fiatalemberről van szó. Az eset kizárólag a Koszovói Különleges Ügyészség hatáskörébe tartozik – nyilatkozta Borhart.

Žbogar kifejtette, hogy az EULEX-re leadott lövéseket az EU és az unió értékrendje, vagyis a béke, a biztonság és a jogállamiság elleni támadásként kell értékelni.

Alekandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere nyomatékosította, hogy Szerbia minden téren segíteni fogja a nyomozást.

– Akárki is legyen az elkövető, Szerbia és a szerbség legnagyobb ellenségéről van szó. Kérem a koszovói polgárokat, hogy támogassák az elkövetők kézre kerítését. A lövéseket leadók célja az volt, hogy feszültségeket szítsanak Koszovóban, hogy megakadályozzák a szerbek részvételét a november 3-ára kiírt helyhatósági választásokon, és megfékezzék Szerbia európai útját. A támadás körülményeit és részleteit a lehető legalaposabban kell kivizsgálni. Ennek a tragédiának semmiféle módon nem szabad befolyásolnia a szerbségről az utóbbi időszakban nagy nehézségek árán kialakított új képet – magyarázta Vulin.

Radenko Nedeljković, a Kosovska Mitrovica-i körzet vezetője terrorista támadásként jellemezte az esetet. Nedeljković egyetért a szerb kormány képviselőivel azzal kapcsolatban, hogy az elkövetők Észak-Koszovó stabilitását kívánták megingatni. Az illetékeseknek minél előbb el kell fogniuk az elkövetőket, hogy azok ne folytathassák manipulatív jellegű politikai tevékenységüket, emelte ki Nedeljković.

Krstimir Pantić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatóhelyettese arról értesült, hogy a koszovói albán sajtó a szerb lakosságot terheli a támadás elkövetésével. A koszovói albán újságírók úgy vélik, hogy a szerbek így kíséreltek meg bosszút állni Fatmir Limaj felszabadító bírósági ítélete miatt, magyarázta Pantić, aki elfogadhatatlannak tartja az ilyen jellegű sajtóállításokat. A támadás megtörtént, az elkövetőknek felelniük kell tettükért, előre azonban senkit nem szabad elítélni, szögezte le Pantić.

Atifete Jahjaga és Hashim Thaçi koszovói államfő, illetve miniszterelnök szintén az eset elítéléséről biztosították a közvéleményt. Elfogadhatatlan támadásról van szó, fogalmazott Jahjaga. Hozzátette: „Az elkövetők Koszovó stabilitását kívánják aláásni. Koszovó állam értékrendjére mértek támadást.”

Thaçi gyáva és szégyenteljes cselekedetként jellemezte az incidenst. Koszovó kormánya, együttműködve az EULEX és a KFOR munkatársaival, a jövőben is a jogállamiság erősítésén fog dolgozni, hangsúlyozta Thaçi.