2024. október 6., vasárnap

Az MNT feladata a magyar közösségek támogatása

Magyarkanizsán kezdte meg kampánykörútját a Magyar Nemzeti Tanács Magyar Összefogás listájának küldöttsége. Hajnal Jenő listavezető Lovas Ildikóval, Jerasz Anikóval és Nyilas Leonov Anitával az elmúlt két nap során meglátogatta a község kulturális intézményeit, egyesületeit, valamint a jövő értelmiségét, akik az MNT ösztöndíjpályázatának jóvoltából itthon folytatják tanulmányaikat.

Ennek a körútnak a célja, hogy találkozzunk azokkal az emberekkel, akik meghatározó személyiségei ennek a közösségnek. A velük folytatott párbeszéd segíti, alakítja azt a programot, amely tulajdonképpen már összeállt, de csak akkor lesz teljes, ha ez a körút véget ér, és az új nemzeti tanács összeáll. A kanizsai körút azért volt érdekes, mert találkoztunk az ifjú egyetemistákkal és szüleikkel, akik elmondták, hogyan képzelik el jövőjüket, akiknek már megfordult a fejében, hogy menni vagy maradni. Abban próbáltunk segíteni, hogy megérezzék a bennük rejtőző erőt és lehetőséget, hogy hogyan tudnak hasznosak lenni a saját közösségükön belül. Az intézmények vezetőivel arról beszélgettünk, hogy hogyan lehetne ezt a tájat belakni, turisztikailag izgalmassá tenni, hagyományainkat megőrizni. A Magyar Nemzeti Tanács feladata, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, módokat, amelyekkel erősíteni tudja mind a tömb, mind a szórvány közösségeit, hogy jól érezzék magukat itthon – mondta Hajnal Jenő, aki azt is hozzátette, a helyi összefogáson túl segíteni kell a közösségeket, intézményeket összekapcsolni, hogy mindenki megtalálja azt a területet, amelyet kiválóan tud művelni, s ennek az összefogásnak a koordinálása a Magyar Nemzeti Tanács feladata.

A körút során kedden délelőtt a küldöttség tagjai látogatást tettek a magyarkanizsai Gyöngyszemeink óvodában, a Cnesa művelődési és oktatási intézményben, a Dobó Tihamér Képtárban, a Magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhelyben és a József Attila Könyvtárban. Délután néhány városi ösztöndíjazott otthonában jártak, majd az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesületnél, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesületnél és a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületnél vendégeskedtek.