2024. július 17., szerda

Hiányzó konszenzus

Dinko Gruhonjić és Jovan Komšić szerint rossz politikai üzenetet hordozna magában a VMSZ kizárása a tartományi hatalmi koalícióból

A tartományi kormány átalakítása immár több hete lezajlott, a kedélyek azonban továbbra sem csillapodnak. A hatalmi Vajdasági Magyar Szövetség kezdettől fogva ellenezte a vajdasági kormány átalakítását. A párt álláspontja az volt, hogy egy egységkormány sokkal hatékonyabban válaszolhatná meg a tartományban azonosítható problémákat. Így amikor a Tartományi Képviselőház az átalakításról szavazott, a VMSZ képviselői nem voksoltak. Ez nemtetszést váltott ki a párt koalíciós partnereiből, elsősorban azonban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga az, amely elégedetlen a VMSZ döntésével. A VSZL és a Demokrata Párt úgy vélik, a VMSZ amiatt nem támogatta a kormányátalakítást, mert köztársasági szinten a Szerb Haladó Párttal működik együtt, az pedig köztudott, hogy az SZHP a tartományban is szeretné megszerezni a hatalmat. Pásztor István, a VMSZ elnöke lapunknak korábban azt mondta: „Nem a haladók és a demokraták, nem az ellenzékiség és a többséghez tartozás elve között választottunk, hanem úgy döntöttünk, ahogy a lelkiismeretünk diktálta.”

MÁS KOALÍCIÓ NEM VALÓSZÍNŰ

Dinko Gruhonjić politikai elemző, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke szerint szemmel látható, hogy a tartományi hatalom nem működik egységesen. A VMSZ, illetve a VSZL és a DP közötti ellentétek már korábban is tetten érhetőek voltak, a helyzet a korábbiakhoz képest azonban jóval rosszabbá vált a tartományi kormány átalakításáról szóló parlamenti szavazást követően, értékelte Gruhonjić.

– Az ellentétek a VMSZ és a VSZL között a legélesebbek. Ebben a pillanatban úgy tűnik, ezek az ellentétek nem simíthatóak el. Ugyanakkor nem létezik egyetlen másik lehetséges koalíció sem, amely az aktuális hatalom helyére kerülhetne, még abban az esetben sem, ha a VMSZ végül kilép a koalícióból, vagy esetleg kizárják onnan. Hiszem, hogy a DP–VSZL vezette hatalmi koalíció – legyen annak része a VMSZ, vagy sem – képes lesz mandátumának lejártáig fennmaradni – fogalmazott Gruhonjić.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora esélyt lát a VMSZ kilépésére, vagy kizárására a tartományi hatalmi koalícióból, Gruhonjić kifejtette: ez egyelőre a jóslás kategóriájába tartozik. A nyilatkozat- és közleményharcnak szinte naponta új fordulója van – elsősorban a VSZL és a VMSZ között –, így nehéz lenne felmérni, hogy meddig fajulhatnak el a dolgok, taglalta az elemző, hozzátéve, hogy a VMSZ nélküli többség meglehetősen karcsú lenne, és mivel a tartományban igencsak jellemző a képviselők egyik pártból a másikba való átlépése, a szűk többség adott esetben veszélyeztethetné a hatalmi koalíciót.

– Bojan Pajtić bizonyította, hogy elegendő politikai tehetsége van a túléléshez és a fennmaradáshoz. Mint ahogyan azt már kifejtettem, kétlem, hogy a rendes parlamenti választások 2016-ban való megtartása előtt más hatalmi koalíció alakulna a tartományban. Az világos, hogy a VSZL a legszívesebben a hatalomtól minél messzebb szeretné tudni a VMSZ-t, viszont az is biztos, hogy Pásztor István nem kívánja elveszíteni házelnöki tisztségét. Abban is biztos vagyok, hogy mindenki tudja: tizennégy év koalíciós együttműködés után rossz üzenetet hordozna magában, ha a VMSZ-t kizárnák a hatalmi koalícióból, egyebek mellett azért, mert a legnépesebb nemzeti kisebbség legnagyobb politikai pártjáról van szó. Egy ilyen lépés a következő összetételű tartományi kormányt, illetve annak megalakítását is kedvezőtlenül befolyásolná – fogalmazott Gruhonjić.

RÖVIDLÁTÓ POLITIKAI SZÁMÍTÁS

Prof. dr. Jovan Komšić politikai elemző értékelése szerint az átalakított kormány teljes gőzzel elkezdte megvalósítani legfontosabb régi és új projektumait, ugyanakkor az elhangzó nyilatkozatok arra engednek következtetni, egyelőre nem adottak a feltételek a kormány egységes és hatékony működéséhez. Ami hiányzik, az a hatalmi koalíciót alkotó három párt közötti konszenzus, emelte ki Komšić, aki sokat vár a három párt között esedékes tárgyalásoktól.

– Nem feltételezem, hogy a beszélgetések kimenetele mindenféleképpen negatív lesz, sőt, hiszem, hogy a három párt tisztában van vele: a vajdasági lakosság érdekét az szolgálná, ha minél előbb ismertetnék a közvéleménnyel politikai platformjukat és a kormány politikai tevékenységének aktualizált tervezetét. Ha esetleg a DP és a VSZL a VMSZ kizárása mellett döntene, az nem lenne más, mint rövidlátó politikai számítás. A hatalmi többség valószínűleg a VMSZ nélkül is fennmaradna a kormány mandátumának lejártáig, a VMSZ kizárása azonban rendkívül rossz politikai üzenetet hordozna magában. A multietnikus és Európa-orientált Vajdaságban minden politikusnak tisztában kell lennie azzal, hogy a politikai siker biztosítéka a tartományban az, ha a lehető legszélesebb hatalmi koalíció létrejötte érdekében a döntéshozatalba bevonják az összes releváns autonómiapárti politikai opciót. Politikai szempontból vakmerő és elővigyázatlan lenne, ha a hatalmi többség megnyirbálásával veszélyeztetnék Vajdaság érdekérvényesítését. Tudjuk, hogy milyen fontos feladatok várnak még a tartományra: a hatáskörök és a finanszírozás kérdésének megválaszolása, valamint a kulcsfontosságú nagyberuházási projektumok megvalósítása. Ezek a kérdések széles hatalmi többséget követelnek meg, ezért nem lenne tanácsos, ha a folyamatokhoz nem járulna hozzá a legnépesebb vajdasági kisebbségi közösség legnagyobb pártja – taglalta Komšić.